dinsdag 31 mei 2011

Pennen voor de regen uit...


Wat was het warm gisteren.... Met de berichten dat er regen en onweer op komst was in de avond maakten mij voorbereidingen treffen in mijn hoofd voor de visserij.

Ik ga naar een stekje waar ik vorig seizoen erg slecht gevangen heb. Het feit dat ik daar 3 seizoenen geleden mijn pr heb gevangen(en nog enkele andere zeeeeer mooie vissen)doen mij af en toe nog steeds terugkeren naar die stek.....

Ik maak eerst 4 voerplekken;een duiker,een kom,een rietpol en een rietkam. Ik voer met zachte mais en Halibut pellets. Het feit dat ik met zachte mais vis is omdat ik daar gewoon goed mee gevangen heb daar. Ik heb wel andere aassoorten geprobeerd maar die werden volkomen genegeerd. En ik doe niet aan introductie periodes zij het dat ik na het vissen wel wat ander voer vermeng en rondstrooi maar dus niet met enige regelmaat.Niet mijn ding verder.We gaan verder.Ik begin bij de rietkam.Al na 10 minuten is er leven in de brouwerij. De pen zakt regelmatig weg en begint dan te "lopen",ik tik aan met de CJW flex en ik zie de brasem,die tevens meteen lost.Brasem zal als een rode draad door de avond lopen....
Ik ga naar de rietpol. Het riet aan de kant staat hoog dus ik sta mooi verdekt opgesteld. De pen wordt op 50 cm. uit de kant in het water gedoopt,tegen de rietpol aan. Direct is er leven. De pen stijgt tot ongekende hoogte en zeilt daarna schuin weg. Brasem..... 49 cm. Ik loop maar weer verder richting duiker. Ook hier weer een paar tikken maar daarna houdt het weer op. Geen leven meer. Na een halfuur sluip ik terug naar de rietpol. Het water toont verder echt totaal geen leven van karper of iets dergelijks. Na een minuut of twintig ga ik vanuit gebukte houding wat meer rechtop staan om de rug wat te strekken. Op 5 meter van mijn voerplek schrikt duidelijk een karper! Een giga boeggolf verschijnt en de vis vlucht,hoog in het water,weg.Ik kan de vis zo'n 30 meter volgen. Hij/zij blijft hoog in het water en gaat richting de kom waar ik gevoerd heb.Na 10 minuten ga ik daar maar eens kijken. Ik verschuil mij wederom achter de hoge rietstengels en tussen de rietstengels door vindt ik net een gaatje om mijn pennetje te kunnen zien. Ook hier wederom na 10 minuten; de pen loopt schuin weg....weeeeeeeeeeeeeeeeer brasem........... Hierna ga ik de andere voerstekken weer bevissen maar geen enkele vertoont nog leven. Ik pak nog een vuilhoek voor het laatste uurtje. Na een halfuur....brasem...... Tijd om te pakken.....

Groet,
Dale

5 opmerkingen:

abc zei

Je hebt de smaak wel te pakket de laatste tijd - veel vissen en veel blogposts: bedankt daar voor!

Ook ik kon het gisteren niet laten en ben er even tussenuit geknepen. Ook 4 voerstekken gemaakt met vergelijkbare resultaten: leven op alle stekken maar waarschijnlijk steeds brasem (1 grote brasem daadwerkelijk gevangen). Aan het einde van de avond heb ik echter wel een hele mooie zeelt gevangen van 51cm! Dat is toch wel erg leuk en hij knokte flink.

Wel heerlijk om te vissen: veel wind gehad en wisselend regen, maar later op de avond ook weer windstil. Echt lekker visweer.

Ik denk trouwens dat de karpers nog niet helemaal uit de paai-mode zijn. Zaterdag heb ik ze goed kunnen observeren tijdens het vissen en toen aasden ze wel op mijn stek maar zetten daarbij niet echt door zoals normaal...

P.S. waarom gebruik jij volgdrijvers? Ik snap de functie op zich wel maar waarom zou dat nodig zijn? Het lijkt mij dat bij wind je er alleen maar extra last van hebt. Ik gebruik zelf juist een lijn die snel zinkt zodat de wind er geen vat op heeft. Of laat je de vis lang weglopen met het aas en wil je dan eea. goed kunnen volgen?

Nou ja, dat was het wel voor nu :-)

Vincent zei

Sorry, maar ik dacht dat mijn naam bij de vorige reactie wel zou verschijnen... niet dus

Dale Neijzing zei

Hoi Vincent,
bedankt voor je leuke reactie!

Een zeelt van 51 cm. Toe maar! Gefeliciteerd,het zijn zulke mooie vissen! Ik deel je mening zeker v.w.b de paai en het weer!. En eerlijk gezegd kan ik er hier nog geen touw aan vastknopen.Maar wat wil je met die wisselende temperaturen....

Tja,volgdrijvers....ik heb het er eigenlijk een beetje ingestampt.Ik had voorheen ook last van de wind met die volgdrijvers aan mijn lijn.Toch heb ik een paar situaties gehad waarbij ze heel goed van pas kwamen!

1.Als je plots op heel ondiep water gaat vissen;pen demonteren en hoppa..2 drijvertjes!(die al op de lijn zitten!!!)

2.het verminderen van aanslaan op lijnzwemmers,immers,je wacht dus nu wat langer met aanslaan,totdat de volgdrijvers weg"zwemmen".Helemaal voorkomen kan je het natuurlijk nooit.Wat een lijnzwemmer is herken je op een gegeven moment wel en dan weet je 9 van de 10 keer hoe te handelen.

3. Ik heb weleens(meerdere malen) meegemaakt dat de pen een cm. of 2 onder het wateroppervlak bleef hangen na een aanbeet. Je kan natuurlijk op je draad letten maar een volgdrijvertje zie je altijd...

Van de wind heb ik nu geen last meer. Misschien is mijn techniek iets verbeterd. Zelfs met windkracht 7 gaat het goed;-).
Verder heeft een boel natuurlijk met je eigen feeling te maken...

Groet,
Dale

Vincent zei

Dale, ik ben dan wel benieuwd hoeveel aanbeten je weet te verzilveren.

Ik heb er last van dat ik vaak 50% v/d tijd (of meer!) een gat in de lucht sla... Dat jij volgdrijvers gebruikt om een wegloper te kunnen volgen doet mij vermoeden dat jij veel langer wacht met aanslaan dan dat ik doe.

Punt bij mij is dat ik bij een aanbeet zo zenuwachtig ben dat ik vaak al mijn "goede voornemens" vergeet en (denk ik) vaak te snel aansla. Daarnaast baal ik ook altijd als je een aanbeet hebt, te lang wacht met aanslaan en dat die aanbeet dan ophoud waardoor je dus te laat bent (maar misschien ook juist niet omdat het toch niks zou worden)

De vissen die ik land zitten eigenlijk altijd netjes helemaal voor in de bek gehaakt. Ook heb ik helaas best vaak dat ik vals haak, wat denk ik komt door een niet herkende lijnzwemmer of het uit de bek slaan van de haak.

Zou jij misschien kunnen beschrijven hoe jij omgaat met een aanbeet en hoe lang jij een vis laat weglopen (zwemafstand / tijd)?

Dale Neijzing zei

Vincent,
50% dus van de aanbeten mis...
Dat is veel te veel.... Eigenlijk is bij mij 90% van de aanbeten raak.

Aanbeten waarbij ik direct reageer;
1. pen duikt direct onder,rechtstandig.
2. pen stijgt iets en blijft hangen.
3.pen krijgt kleine,lome tikken en duikt daarna weg.

Ach,het blijft een gevoelskwestie en stek afhankelijk! Per stek kunnen de aanbeten verschillen.

Aanbeten waarbij ik wacht met actie;
1.pen duikt plots schuin! weg. Dit duidt vaak op een lijnzwemmer.
2.Zenuwachtige aanbeten. (Toch hebben dit soort aanbeten mij de grootste karpers opgeleverd?)Alsof het Giebel is.

Het is ook van belang wat voor pensysteem je gebruikt... en afhankelijk van het visbestand. Dan kan je jezelf er op instellen.

Pfffff,lastig uit te leggen hoor!
Wat voor aas gebruik je het meest?
Hard?Zacht?Eigenlijk bedoel ik daar dus mee met een hair of direct op de haak? Hengel,nylon en molen draagt ook bij aan de juiste manier van aanbeten verzilveren ;-)

Tevens wil ik je melden dat ik geen prof ben hoor!

Ik doe een heleboel op gevoel.Ik zoek mijn stekken op gevoel uit. Sla aan op gevoel,voer op gevoel maar bovenal hebben mijn ogen geen moment rust. Ik kijk continue.
Zonder mijn gevoel/timing ben ik nergens......

Groet,
Dale

Groet,
Dale