dinsdag 17 mei 2011

Zondag 15 Mei
Het zonnetje zet door

Een nieuwe stek zoeken..... Tja,waar begin je dan? Gewoon een stuk met de auto wegrijden....ergens stoppen...uitstappen en lekker rondwandelen.Ook leuk en rustgevend!

Vorige week had ik redelijk dicht bij mijn huis een "nieuw" watertje gevonden. Het is een zijtak van een kanaal. Daar ga ik het maar eens proberen.

De wekker gaat om 4:00. Ik ben vroeg weggegaan van een verjaardagsfeestje bij de buren.
Ik maak de hengel alvast klaar en loop lekker met mijn hengelspulletjes te rommelen. Het aas wordt klaargezet en alles staat bij elkaar zodat ik niks kan vergeten.Het enigste wat mij "dwars"zit is de paai..... Nouja,we zien het wel.

Ik kom aan op de stek en ga eerst een rondje voeren; bij een boom,bij een flinke rietpol,naast een brug en bij een vuilhoek met buis.De boom


Wat mij wel opviel is dat ik flink veel karpers aan de oppervlakte zag bij de boom en allemaal aan de rechterkant van de boom. Ze gingen er echt niet voorbij!Nogmaals de boom
Maar,ze waren wat zenuwachtig bezig. Heen en weer zwemmen,wat gespetter her en der.Ze waren in ieder geval niet van plan om te azen en dat zou zo de hele dag blijven....
Ik begin bij de boom. Altijd erg spannend,dat pennetje naast een flinke bos takken maar er gebeurt niets. Ik loop naar de rietpol.Hier zie ik wel redelijk veel activiteit,maar ook hier,geen azende activiteiten. Toch laat ik de pen een flinke poos liggen bij de rietpol. Het voelt gewoon goed. De pen krijgt na een half uur 2 voorzichtige tikken,dan een minuut of 3 niks en dan zakt de pen tergend langzaam onder! Ik sla aan maar sla een gat in de lucht... Dit was wat mij betreft een karperaanbeet. Ik baal als een stekker. Ik ga direct naar de brug. Hier wordt wat gespeeld met de pen. Brasem of giebel dat is duidelijk. De pen wordt regelmatig op sleeptouw genomen,maar alleen korte stukjes. Ik loop na 20 minuten door naar de vuilhoek.
vuilhoekje....overzicht van het water

De wind staat hier vol op te blazen met als gevolg een flinke deining. Dat zijn eigenlijk mijn favoriete omstandigheden! Vooral als de zon er ook nog eens lekker op schijnt. Na een paar minuten registreert de scherp afgestelde pen leven onderwater. De pen duikt wat weg,wordt opzij geduwd komt omhoog en loopt langzaam weg. Ik vermoedt een lijnzwemmer maar tik toch aan als de volgwakertjes ook verdwijnen. Beet! Maar...wat? De vis sprint niet weg maar ik krijg de vis ook niet dichterbij. De vis blijft op 1 plek hangen en de lijn zigzagt. Duidelijk; de vis is in de staart gehaakt en schiet ook los. Redelijk zeker van brasem. Ik ga terug naar de boom en zie dat de karpers verdwenen zijn. Ik blijf toch even zitten. Ik hoor opeens een herrie vanuit de lucht. Ik draai me om en kijk omhoog. Een zwerm aalscholvers,zeker 4 a 5 honderd! van die beesten komen overvliegen! Wat zijn ze toch lelijk eigenlijk... Ik verlaat de boom na een uur weer en ga richting brug. De sloot gaat even verder in een bocht en daarna komt een heel lang recht stuk. Ik zit lekker in het zonnetje en opeens zie ik een gigantische golfslag vanaf de bocht komen. Ik kijk richting de bocht,zo'n 30 meter bij mij vandaan en ik zie opeens allemaal aalscholvers omhoog komen. Ik sta op...Sjeeeeeeeeeezus! Die hele school komt eraan!!! Ze schrikken van me en het is even totale paniek bij die beesten. Er komen aalscholvers omhoog over de totale breedte van de sloot! Ik schrok toch best wel even. Maar ze zijn weg...Zo ook de misschien wel aanwezige karpers.... Ik heen en weer nog wat tussen de stekken maar het levert niets op. Ik loop weer richting de vuilhoek en tevens voer ik bij de andere kant van de buis/duiker. Na een uur bij de vuilhoek gezeten te hebben ga ik het daar maar eens proberen. De pen toont direct leven maar niks bijzonders. Het zet niet door. Opeens zie ik wellingen in het water vlak bij mijn pennetje! Het gaat door en volgt ook een pad. Ik zie een donkere schim in het water...een donkere dunne schim....een schim met een klein rugvinnetje...
Ok...nu stop ik ermee. Na de paai wordt het weer beter!

Ik heb de karpers gezien en voor mijn gevoel kan ik hier gewoon lekker gaan vissen en karpers gaan vangen! We zien het wel...
Groet,
Dale

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Dale, ik lees je blogs altijd met veel plezier - ben zelf ook penvisser en het is allemaal heel herkenbaar :-)
Wat ik mij wel afvraag is hoe je foto's van je vangsten maakt als je alleen vist?

Dale Neijzing zei

Hoi....??

Een heleboel foto's zijn met de zelfontspanner gemaakt. Ik wil de vis op de foto,maar de vis moet ook zo snel mogelijk weer terug. Ik heb een handig statiefje. Je kan hem alle kanten op buigen. Dat dingetje heb ik door iemand anders aangeschaft.Heeeeeeeeeel handig.

Leuk dat je mijn blog volgt! Via mijn blog kom je ook bij andere,zeeeeer goede penvissers uit! Mijn absolute voorbeeld zit daartussen; Hans Koeslag...

Nou,nu nog even je naam vermelden. dat praat wat makkelijker ;-)

Groet,
Dale

Vincent zei

De eerste reactie had ik verstuurd vanaf mijn telefoon, en aangezien dat nogal lastig typt had ik geen naam opgegeven...

Ik wilde je in ieder geval laten weten dat ik je blogs altijd met veel plezier lees. Ik ben op de RSS feed geabonneerd, dus zie altijd meteen als je er weer op uit bent geweest!

Bedankt voor de uitleg mbt. foto's maken. Ik zit zelf ook met dit probleem, en vind het altijd een gedoe. Vaak zijn de kanten schuin waar ik vis en dan glijd de vis dus weg als ik alles op wil stellen. Ook is de 10sec. van de zelfontspanner vaak net te kort om te gaan zitten, de vis te pakken en ook nog te lachen ;-)

Ik zal ook eens verder kijken naar de links naar andere penvissers!

Anoniem zei

Hoi Dale,
Eveneens lees ik je verhalen altijd met veel plezier en ik steek er elke keer ook wat van op,ben namelijk van mening dat als je mooie beestjes op de kant wilt krijgen er altijd inventief bezig mee moet zijn. Het is al de 2e week dat het pennen vrij moeilijk gaat, in totaal zo'n 5 vissen gevangen in 2 weekenden pennen, maar er wel in 2 weekenden een stuk of 100 zien zwemmen en nog steeds met z'n tweeen of zelfs vieren bij elkaar. Dus het paaifestijn zal nog wel in een fase zijn die nog niet geheel is afgerond.Mijn vraag aan jou Dale is, als straks de temperatuur weer oppikt, gaan ze dan weer paaien of maakt dat niet zoveel uit? Groeten Glenn.

g.westhoff zei

Hoi Dale,
Eveneens lees ik je verhalen altijd met veel plezier en ik steek er elke keer ook wat van op,ben namelijk van mening dat als je mooie beestjes op de kant wilt krijgen er altijd inventief bezig mee moet zijn. Het is al de 2e week dat het pennen vrij moeilijk gaat, in totaal zo'n 5 vissen gevangen in 2 weekenden pennen, maar er wel in 2 weekenden een stuk of 100 zien zwemmen en nog steeds met z'n tweeen of zelfs vieren bij elkaar. Dus het paaifestijn zal nog wel in een fase zijn die nog niet geheel is afgerond.Mijn vraag aan jou Dale is, als straks de temperatuur weer oppikt, gaan ze dan weer paaien of maakt dat niet zoveel uit? Groeten Glenn.

Dale Neijzing zei

Hoi Glenn en Vincent!

Leuk dat jullie mijn blog waarderen!

@ Vincent,dank voor het vermelden van je naam!
Vaak vindt ik die 10 seconden zelfs te lang duren! Die wilde polderbuffels staan vaak zeer strak gespannen als ze op de kant zijn..
Op een gegeven moment krijg je de slag te pakken en dan weet je hoe je het het beste kunt doen..

@ Glenn,

De goede tijd komt straks wel weer.
Karpers kunnen ook 2 keer gaan paaien.Zeker met deze verschoven temperaturen... Volhouden is het devies! Vaak vang ik ze toch in de late avonduurtjes met de paai.
Tevens moet ik zeggen dat ik de karpers graag met rust laat tijdens de paai...
Enne...5 vissen in 2 weekenden is echt niet slecht hoor! Het gaat ook om de beleving,natuur. Tot jezelf komen,genieten. Gewoon lekker vissen! Het is wel karper hoor! Geen voorntjes..;-))

Groet,
Dale