zondag 23 september 2012

Zenuwen niet de baas

Vandaag(zondag) konden er weer een paar uurtjes gemaakt worden.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de laatste weken wat 'zwevende' ben en sommige wateren die ik vaak bevis niet meer zo interessant vindt. Het 'zwevende' kan ook geïnterpreteerd worden als 'zwervende'.......'zoekende'. Zoekend en rondzwervend naar ander water en andere karpers.
Zo'n water heb ik gevonden,dicht bij 1 van mijn stekken. Vaak reed ik er voorbij(op weg naar een andere,vaste stek) en ik dacht altijd 'Dat komt nog wel een keertje'. Ook heeft een vismaat mij getipt op dit water. Vroeger heeft hij hier regelmatig gevist. 1+1=2...... Hier heb ik nu de afgelopen keren  met enige regelmaat gevist en ik wil hier graag doorzetten. De omgeving is best mooi,maar er loopt een sluiproute voor het verkeer(wandelaars,fietsers,tractoren..) naar de hoofdweg. Dat gaat een beetje tegen mijn principes in(te druk). Maar ja,om nou altijd maar dwars te blijven en niks nieuws te proberen....daar word je ook niet wijzer van. Wat ook meewerkt is dat ik vermoed dat er best grote karper zit. Ik heb ze nog niet kunnen spotten als in schaduwen/silhouetten,maar de boeggolven die ik gezien heb beloven veel goeds. Vandaar dat ik hier nu een beetje blijf rondhangen.....

5:30 gaat de wekker. Het is om 7:00 licht dus ik hoef er niet vroeg uit,aangezien ik in de buurt vis. Gisteren hadden we een verjaardag te vieren van onze oudste(het partijtje) en dat kost best wat energie. Dan is die 5:30 i.c.m op tijd naar bed best wel fijn!

Probleem 2. De temperaturen zijn best wel verlaagd. Zeker die nachttemperaturen. Hier begint het vaak bij mij te knagen en mijn zelfvertrouwen krijgt elk jaar een deuk als die eerste 'kou' neervlijt. Echt koud is het natuurlijk niet,maar het voelt goed fris aan,zo in de ochtend. Vaak raak ik ze binnen nu en een week of 3 kwijt. Ook nu twijfel ik....

Wat er zoal in mijn hoofd omgaat :
1. Plotselinge daling van temperatuur; ondiep polderwater is hier zeer gevoelig voor..
2. Zijn de karpers meteen weg,in zo'n water?
3.Heeft het dan wel zin om in zo'n rechtlijnige poldersloot op de diepere plekken te vissen? Immers,ze hebben waarschijnlijk dieper en wat groter water opgezocht?
4. Als het zonnetje dan weer gaat schijnen,komen ze dan weer richting de ondiepten of zoeken ze de ondiepten op in het water waar ze naartoe zijn 'gevlucht'?
5.Onderzoeken dus! Maar(zeer weinig) tijd speelt hier een grote rol in!!

Ik noem maar enkele punten op. Ik hoef op deze punten geen antwoord  te hebben(tenzij van mezelf ;-))!!! Dat is niet mijn insteek. Dit is een persoonlijke zoektocht die ik moet ondernemen en dat kan best nog weleens wat jaartjes duren..

Afijn,we zijn inmiddels aan het water. Het is fris en ik zie al snel enkel wat gespartel van voorn. Ik voer wat bij rietplukken,ga er zitten en neem een bak koffie. Zo begin ik eigenlijk altijd.Op deze manier inspecteer ik een gedeelte van het water. Gewoon...stil zitten en het water in je opnemen..alles in de gaten houdend.... Na 20 minuten besluit ik een wandeling te maken richting duikers. Mijn gevoel zegt dat ik die beschutting voor de vis moet opzoeken...Rustig loop ik op een flinke afstand,evenwijdig aan het water,richting de duiker. Ondertussen zie ik weinig tekenen van actieve karper. Ik arriveer bij de duiker en besluit aan beide kanten licht te voeren. Een kant van de duiker ligt als eerste vol in de zon dus dat lijkt mij een goede optie. Ik voer eerst aan de 'schaduwkant',steek dan de weg over en voer dan aan de 'zonkant'. Terwijl ik hier voer komen er flinke golven vanuit de duiker rollen! Ik hoor geen echoënde geluiden van watervogels... Mmmmmm,de spanning loopt op!

Ik vis eerst een kwartiertje aan de schaduwkant. Na verloop van tijd zie ik activiteit van karper maar net buiten mijn bereik... De karper zorgt voor het schudden van riet. Als er een tractor voorbij raast zie ik de karper vluchten.... Ik ga aan de zonkant zitten. Ik plaats mijn pennetje direct voor en in het midden van de ingang van de duiker. Aan deze kant van de duiker is duidelijk dat er meerdere karpers actief zijn. Ondertussen weer boegolven van vis die vanuit de duiker komen rollen...

Ik hoor een vis springen onder de duiker...... Het wordt nu puur spannend,maar na regelmatig gewisseld te zijn van kant en zonder resultaat,besluit ik nu maar echt aan de zonkant te blijven...
Naast de duiker is  een kleine uitloper met enkele rietplukken. Er staat een rietstengel zielig in zijn eentje... Ik kijk en zie dat die rietstengel volledig wordt weggedrukt! Hop!! Diepte aanpassen en het pennetje wordt bij de rietstengel geplaatst. Ik tril als een rietstengel door de spanning en zenuwen.... De pen krijgt een lichte opsteker,dan eventjes niets en wil dan wegzeilen... Veel te vroeg sla ik aan wat resulteert in een seconde contact en dan los. Grote boeggolf van van een vluchtende vis.. K#T!!!
Ja...die zenuwen ben ik nog regelmatig niet de baas... Daar moet ik wat aan doen want het kost me veel vis,vermoedt ik... Ik baal als een stekker maar ga snel weer door....
Ik loop door richting het eindpunt. Die ligt erg dicht bij de drukke weg en ik voel mij er niet zo op mijn gemak.Ook zie ik geen activiteit van karper. Na een halfuurtje loop ik terug,richting de 'rustige' kant...
Er gaat wat meer wind staan en de temperatuur gaat merkbaar omhoog. Ik zie het positief in. Ondertussen sta ik al die tijd nog steeds onder spanning. Het gevoel dat er wat kan gebeuren blijft flink aanwezig. Best vermoeiend,kan ik zeggen! Maar wel leuk ;-). Helaas...de karpers zie ik her en der nog maar ik kan ze niet meer najagen. En dan is al de activiteit plots verdwenen... Om 13:00 besluit ik te stoppen.

Ongetwijfeld heb ik weer het een en ander fout gedaan,maar ook in dit water kom ik weer in de buurt. Ik hik er telkens tegenaan. Ik blijf het hier nog wel eventjes proberen en ondertussen lekker rondbanjerend naar 'nieuw' water.

Groet,
Dale

3 opmerkingen:

Vincent zei

Hoi Dale,

Bedankt weer voor het delen van dit penvis avontuur. Ik lees ze allemaal en het is altijd heel herkenbaar. Ik denk dat het goed is als we de zenuwen nooit helemaal de baas worden; dan blijft het vissen iets magisch houden en dat moet ook zo zijn ;-)

Hans zei

Ontzettend jammer Dale,meestal krijg je niet zo veel kansen om het te herstellen.Ga de volgende keer op je handen zitten tot het laatste moment...Gr.Hans

Koen Verweij zei

Goed dat je je eigen antwoorden gaat zoeken op je vragen. Jij kent jouw omgeving het beste en alle (meestal goedbedoelde) tips van lezers zullen je waarschijnlijk niet veel verder helpen. Bovendien is het jouw avontuur en juist de successen, tegenslagen, hersenspinsels etc. die jij beschrijft maken je blog zo leuk om te lezen. Ga zo door dus! Ben erg benieuwd naar alle verhalen die je over je persoonlijke zoektocht gaat schrijven :)

Groet,

Koen.