zondag 9 september 2012

Onbewust bewust

Vorige week woensdag;

Owner haken besteld. Owner haken zijn goed. Ik had de C-4 besteld in maatje 6.

Ik kreeg ze afgelopen vrijdag binnen. 3 dingetjes waar ik niet blij mee was; 1. Een(flink) naar binnenstaand oog. 2. Een naar binnenstaande haakpunt en 3. De haakpunt,vanaf de bocht,draait naar links.

Tja,internet he..je ziet ze niet in 'real life' zullen we maar zeggen. Waarom ik er niet zo blij mee ben? In de loop der tijd heb ik genoeg negatieve ervaringen gehad met deze stijl van haken. Ook vandaag werd het bewijs weer geleverd. Omtrent het penvissen dan en in combinatie met het gebruikte systeem! Maar, geheel mijn eigen schuld!!!!

5:00 en het wekkertje loopt weer af. Ik heb moeite om uit bed te gaan,maar als ik eenmaal aan de waterkant sta.....
  
geweldig gewoon..


Het is een en al leven in de poldersloot; flinke aantallen witvis en ook karper! Het voelt allemaal wat spookachtig aan met die mist

halfuurtje later...
De karper laat flink van zich horen. Er klapt er eentje flink op het water...en ik zie flinke boeggolven. Ik voer wat bij de rietplukken. De pen wordt er geplaatst..riet wordt opzijgedrukt en de pen krijgt een felle tik. Wat overblijft is boeggolf. Okeeeeeee,hebben we dat ook weer gehad,binnen een kwartier.
De karpers blijven hier flink rommelen,maar het is geen aasgedrag. Dat weet ik ook wel. In sommige wateren hoef je niet perse vroeg aanwezig te zijn,ze azen dan toch nog niet. Het is dan eerder een aanloop tot azen. Ik zie het als 'wakker worden'...
Ok,we gaan weer verder.

Na ongeveer een uur besluit ik naar een duiker te lopen. Een leuke wandeling van zo'n 500 meter. Waarom sla ik de rest van het water over? Tja,dat weet ik ook niet,maar daar komt na vandaag verandering in.

Ik loop dus naar de duiker. De sloot vernauwt halverwege iets. Dat zijn ook interessante plekken. Onder het lopen zie ik in het midden van het water,vlakbij de vernauwing, een enorme kring van karper uitwaaieren. Ik sta aan de grond genageld. Overal zie ik bellen. De karper is duidelijk gevlucht en heeft de modderbodem daarbij flink beroerd...
Ik loop door naar de duiker,maar daar is totaal geen leven te bespeuren en na een halfuur loop ik terug. Een voordeel van dit water is dat er een flink brede oever is,begroeid met gras,brandnetels en wat al niet meer en zo kan je de karper vrij subtiel belagen. Een nadeel is dat er direct een weg langs die graskant loopt,die behoorlijk druk kan worden door automobilisten,wandelaars en fietsers. Ik houd daar niet van, maarja,soms eventjes je principes opzij zetten.
Op die terugweg loop ik diverse malen richting de slootkant. Ik zie wat uitdagende rietplukken her en der en besluit er wat te voeren om daarna door te lopen naar de beginstek. Nee, hier gebeurt dus niks. Inmiddels begint de zon uitbundig te schijnen(het is nu rond 9:30) en is het nagenoeg windstil. Ik krijg het heet en de motivatie ebt weg. Ik zit er zelfs eventjes aan te denken om te stoppen. In de verte zie ik wolkenvelden aankomen die uiteindelijk voor de zon schuiven. Het windje trekt weer wat aan en de motivatie is weer terug! Zo word ik heen en weer geslingerd..Twijfel,twijfel,twijfel...

Ik besluit naar 1 van de nieuw aangevoerde stekken te bezoeken,nadat ik een andere duiker heb bezocht
fijn plekkie
. Het is nu 11:30 en de zon schijnt,helaas,weer uitbundig en de warmte daalt neer... Shit he....ik begin weer te denken aan stoppen,maar loop toch door naar de stek. De pen wordt subtiel naast wat rietplukken gezet. Er drijven wat oude stengels tegen de pen aan. Het pennetje steekt amper 3 mm boven het water uit,maar gelukkig heb ik ook nog 2 volgwakertjes aan de lijn zitten. Na 10 minuten zie ik lichte beweging bij de pen! Je weet wel,typische karpertwijfel... De pen zakt loom weg en heel traag verdwijnen de volgwakertjes mee. Ik sla aan voordat de 2e volgwaker verdwenen is. Ik haak een massieve vis! Geen sprintende verwilderde,nee,ik voel een beuk op de hengel en de vis gaat er traag vandoor. Duidelijk een maatje groter dan ik gewend ben! Maar na 5 seconden krijg ik de haak terug.... Ik sta als een zielig hoopje mens langs de kant... Verdomme!!! Te vroeg aangeslagen,voor mijn gevoel.
Niet nadenken...doorgaan!! Ik loop naar de andere,nieuwe voerstek. Ik zit hier een halfuur maar ook hier,geen actie. Teruglopen naar de stek van de losser. Pennetje op dezelfde plek en jahoor! Daar gaat
'ie weer! Aanslaan en hangen! Duidelijk een kleinere,getuige de paniekspurt. Maar,ook nu weer na een paar seconden los... Nu schreeuw ik dus ff zo hard dat de schapen me wat meewarig aankijken. Sorry,schaapjes.....

Ok,Owner haken eraf en Gamakatsu Specialist R,maatje 8 erop;een zeer licht gebogen haakoog en een ietwat naar binnengekeerde punt. Voor mij is het recht genoeg ;-)Met trillende handjes pas ik de bledknoop toe. Wonderbaarlijk lukt het me de knoop te voltooien!
Ik loop gefrustreerd door naar een andere voerstek,maar mijn hoofd blijft bij deze stek. Na een kwartier loop ik alweer richting de 'Lossersstek'. Ik verwacht er niet veel meer van,maar toch maar eventjes proberen. Ik geef mezelf nog een laatste kans. Als de karper dat nou ook doet....

Ongelooflijk!! Na een kwartier knalt de pen weg en ik haak de kleinste karper van de dag(op gevoel afgaande). Maar ook deze heeft een startschot,niet normaal meer. Ik wil de hengel omhoog halen,maar mijn top blijft onder een dikke rietstengel hangen! Dit gaat niet goed! Ik krijg de hengel iets omhoog,maar de rietstengel blijft om de hengel gevouwen. Ik zie de hengel top in een onnatuurlijke S-lopen. In een uiterste poging ram ik de hengel omhoog en de rietstengel breekt. Pfffffffff,dat zag er niet best uit.. Ik schep de uiteindelijke,furieuze boosdoener van 63 cm. samen met een zooitje modder. Ik zit nu zelf ook onder de modder.. Een pleister op de wonde....
 Maar ik ben blij hoor!!!! Weer een rosser eerste klas in the pocket!
Helaas,de groten blijven me nog de baas,maar dat komt nog wel.

Zooitje bagger,maar wat een staart en staartwortel!!!


De Owner haken: Ik heb gewoon zelf een foute keuze gemaakt. Ongetwijfeld zijn de haken goed,maar niet met mijn gebruikte systeem. Ik was nu wel blij met mijn zwaardere materieel en materiaal,anders zei het lijntje PANG!!

Wat ik ook vreemd vond,is dat de aanbeten tussen 11:30 en 12:30 plaatsvonden. En het was toen echt wel warm! Wat een hectisch uurtje en wat een hectisch avontuurtje ;-)

Groet,
Dale

4 opmerkingen:

Dale Neijzing zei

Die bagger gaf meteen te denken...

Anoniem zei

Mooi verhaal weer Dale. Ik ben inmiddels zo ver dat ik alleen nog vis volgens "never change a winning team". Heb ik vertrouwen in mijn materiaal/systeem, dan zal ik niet zo snel meer over-stappen.

Mooie vis!

(p.s. doe je wel voorzichtig met je nieuwe cjw?!)

Hoi,
Arie

Boudewijn zei

Goed balen zeg van die lossers. Ben zelf ook geen fan van naar binnen gebogen ogen en haakpunten bij het penvissen. Met dat soort haken heb ik dezelfde ervaring als jij. In ieder geval wel nog een mooie pleister.

Groet, Boudewijn

Dale Neijzing zei

Arie en Boudewijn,
dank voor jullie reactie!.

Arie,persoonlijk vind ik het vissen een constante zoektocht naar verbeteringen.Soms word ik geholpen,nog vaker ga ik zelf op zoek. Never change a winning team gaat niet altijd op. In het voorjaar vang ik regelmatig met een systeem om dan,na de paai,vele missers/lossers te moeten incasseren,op datzelfde systeem!!. Dan ga je op zoektocht.Persoonlijk denk ik dat dat zeker te maken heeft met het aasgedrag van de vis.

Haken, pennetjes en systemen,het is gewoon ook leuk om er mee te rommelen en achter bepaalde dingen te komen. Verschilt ook per stek!!

Boudewijn,
Deze haken waren echt zo krom als een hoepel! Het waren bijna circle hooks! Totaaaaaal ongeschikt voor mijn visserij! Ach,weer wat bijgeleerd ;-)

Groet,
Dale