dinsdag 7 augustus 2012

Toedeloe knolletje,welkom biggetje!!

Eindelijk.....eindelijk heb ik bouwvak. Eventjes weg van alle stress op het werk en lekker tijd voor het gezinnetje en......vissen!

Ik maak meteen eventjes gebruik van de vrije tijd om met Hans Koeslag af te spreken,als hij kan en wil tenminste... Gelukkig, hij kan en wil ;-). Ik ga dus richting Geldermalsen en volgende week komt Hans bij mij. Wel zo eerlijk.

Om 2:30 gaat het wekkertje vannacht. Alles heb ik al klaar gezet beneden. De boel de bus in en dan beginnen we weer eens aan de 1,5 uur durende rit. Gelukkig heb ik niet erg veel moeite met dit soort tijdstippen en ritten. Dat komt deels omdat ik weet in wat voor water we gaan vissen en deels omdat het een schitterende omgeving is! De gastheer is trouwens ook noemenswaardig!!

Dit water heeft een bijzonder plekje in mijn hart gekregen.

Het is een werkelijk schitterend gelegen,brede poldervaart. Sommige gedeeltes zijn nauwelijks tot niet te bevissen doordat er verschrikkelijk veel waterlelies groeien. Hoe verder je de vaart afloopt,hoe beter de mogelijkheden worden; her en der verspreidt liggen groepen waterlelies. Perfect om met het pennetje af te struinen en genoeg ruimte om veilig te drillen.
Alleen.......de afgelopen 7 keer dat wij hier gevist hebben zat het weer niet mee. Ja,als je een terras wilde bezoeken......dan was het perfect. Kortom,alle keren was het windstil en bloedje heet. We konden op deze manier wel zien dat dit water verschrikkelijk grote karpers herbergt. Iets wat Hans natuurlijk al wist(en ze ook gevangen heeft), maar mijn kop sloeg regelmatig op tilt! De vissen waren onbereikbaar. Lekker zonnen was hun belangrijkste en enigste 'daad' van de dag....

Zodoende ontstaat er een soort missie voor Hans en mij. Hans die mij erg graag mijn eerste karper wil laten vangen in dat water en ik....tja.....ik deel die mening ;-).

Vandaag waren het compleet andere weersomstandigheden. Er was regen voorspeld,flinke bewolking,lekker windje, kracht 4 a 5 en een temperatuur van rond de 20 graden. Deze weerberichten deden ervoor zorgen dat ik gisteravond vol adrenaline op de bank zat. Dit moest gewoon goedkomen... Ik kon de slaap dus maar moeilijk vatten.

4:40. Ik klop op het voorraam van het huis van Hans. Zoals altijd ben ik ruim te vroeg. Ik haat te laat komen. Hans doet gelukkig de voordeur open en laat mij binnen en maakt dan voor ons een lekker bakkie koffie. We babbelen een halfuurtje en gaan dan op pad. De ,inmiddels, vertrouwde route wordt gereden en al snel zijn wij aan het water. De hengels worden in gereedheid gebracht en dan is het lopen geblazen.
Hans besluit het, voor wat betreft loopwerk,iets rustiger aan te doen. Ik maak 4 voerplekken bij plukken waterlelies en besluit deze af te vissen. De wind staat redelijk op onze kant en dat schept flink vertrouwen. Hans zit een paar honderd meter verderop,waar minder wind staat. Al snel krijg ik een berichtje van Hans dat er in zijn buurt flink wat activiteit te bespeuren is. Ook bij mij begin ik de eerste,onrustige bellenplakkaatjes te zien.... Zal het dan toch...? Het is 7:15. Uit het niets zie ik 2 meter bij mijn pen vandaan een flinke staartlob uit het water komen. Duidelijk van de vis die ik lief heb. En het is een flinke ook! De karper draait en kolkt op mijn voerstek. Op verschillende plekken zie ik bellenplakkaten uiteen spatten. Ik word gek! De vis zit duidelijk op het voer.... Ik zie continue de staart net onder het wateroppervlak walmen. Mijn hart bonst mijn keel uit,een gigantische druk in mijn hoofd zorgt voor bonkende hoofdpijn,mijn ogen rollen bijna uit mijn oogkassen. Dit kan niet gezond zijn. De spanning wordt mij bijna teveel..een teken dat de bloeddruk flink oploopt...
De karper is even weg,om na 2 minuten waterlelie bladeren omver te duwen en zijn terugkomst weer in te luiden. Wat een gekkenwerk.... Ja!! De pen zakt loom weg en op het moment dat het volgwakertje wil volgen stopt de aanbeet... SHIT!!!!!! Hierna is de karper definitief weg. Geen nood! 15 meter verderop heb ik nog een voerplekje gemaakt. Na een minuut of 3 dat de karper weg is besluit ik dit voerplekje te vereren met mijn bezoek. De pen wordt weer tegen de lelies gedropt,op een meter of 2 uit de kant. Wat krijgen we nou?? Daar zijn die bellenplakkaten weer!! De lelies worden flink door elkaar geschudt...De bellenplakkaat sluit zich nu rond mijn pen...de pen krijgt een schok...zakt wat weg...ik wacht tot het volgwakertje verdwijnt....ook dat gebeurt..de lijn gaat schokkend lopen...Ik sla aan en YES!!!!!! Een massief gewicht aan de andere kant van de lijn vertelt mij dat ik een beste vis gehaakt heb! De vis is traag. Pakt een metertje of 10 lijn maar ik kan de vis makkelijk sturen. Maar ondertussen sta ik stijf van de zenuwen. Zal ik nu echt weer een vis gaan landen,na al die lossers? Ondertussen zie ik de vis af en toe aan de oppervlakte. Het is een lekker dikkerdje. Ik bel Hans dat 'ie hangt'. Tot 2 keer toe kan ik de vis al scheppen,maar het lukt mij telkens net niet. Het zo gevreesde 'laatste schot' blijft gelukkig uit. Hans komt aanlopen en schept de vis. Ow,ow,ow.....inwendig barsten alle emoties los. Hier gaat het om! Ik ben vergeten de vis te meten en te wegen maar ik schat de vis toch wel een 80 cm.(bijna..?) en tussen de 23 en 25 pond. Ach,kan mij het ook schelen... Het is een beste big..... Hans schiet wat mooie plaatjes,we schudden elkaar de hand en vervolgen weer ieder ons weg. Ik ben compleet van slag,hahahhaha.
Ik  controleer het zaakje en ga dan weer de voerplekken af.De bellen blijven over de voerplekken schuiven,maar deze zijn van een andere soort. Ik meen de aasbellen van zeelt te herkennen en ook die van brasem. Die brasem vang ik dan ook op een bepaald moment... Op 1 voerstek verdwijnt mijn pen nog in een verschrikkelijk grote kolk van karper...Die was vast geschrokken van mijn lijn ...

Hans zit bij De Brug der Zuchten. Ook nu weer blijkt er flink gezucht  te zijn; als Hans mij tegemoet komt vertelt hij me dat hij er eentje verspeeld heeft.... Het zou ook bijna te mooi geweest zijn om waar te zijn.... Later op de dag vangt Hans wel een brasem.....
Rond een uur of 13:00 valt alles stil. Er is weinig activiteit te bekennen. We lopen nog wat voerstekken af tot 14:30,maar eigenlijk weet je het al....ze zitten er niet meer...
En zo babbelen we nog wat na. Het was een heerlijke dag. Toch hadden we wat meer activiteit van karper verwacht,maarja,het blijft karper he ;-)

Volgende week krijgt Hans de herkansing bij mij!
Hans,wederom bedankt voor de gastvrijheid! Het is je gelukt!!!

Groet, Dale
Daar is 'ie dan :-D


11 opmerkingen:

Rene Kleimeer zei

Mooi Dale, (En Hans)

Gelukkig is het ritje de moeite waard geweest.
Struinen loont echt!

En merk je nou ook een groot verschil in aanbeten tussen de knollen en de biggen? :)

Hopelijk vaker meer van deze mooie exemplaren !!!

Groeten, Rene

Hans zei

Zoals we ondertussen van jou gewend zijn weer een fantastisch 'live"verslag"
Eindelijk is jou karpervangst hier gelukt!

Volgende week zal ik een verslag maken over vissen in West-Friesland.

Na afloop van onze dag hadden we nog een gesprek met een penvisser die langzaam vergiftigd werd met vastlood....misschien door ons gered??

Groet Hans

Hixem Barbero zei

very good !!!!

Boudewijn zei

Leuk verslag Dale en gefeliciteerd man! Nu lekker genieten en uitkijken naar de volgende sessie met Hans. Ik pak zeer binnenkort ook maar weer de penhengel ter hand, want die moet zich wel wat achtergesteld voelen met al mijn afstandvissen van de laatste tijd.
Top Man!

Dale Neijzing zei

bedankt voor de reacties allen :-D.!

@ Rene,ik heb geen verschil kunnen waarnemen ;-). Alleen de reactie is anders dan die van de knolletjes,na de aanslag...

@ Hans,
Ja,was een leuk gesprek met die jongen. Je zag hem gewoon twijfelen,maar het leek erop dat hij uit het juiste hout was gesneden. Een zeer bescheiden jongen en misschien komen we hem nog wel tegen. ;-).

@ Hixem, Thanks! It was and is a nice carp ;-).

@ Boudewijn,
Ik zat mij al af te vragen wanneer je je oude liefde weer zou oppakken. Soms heeft een bepaalde techniek of systeem je (tijdelijk) in de greep. Uiteindelijk keer je vaak weer terug naar je 'roots' ;-).

Groet,
Dale

Karpertje-13 zei

Dag Dale een goed verslag van een dagje pennen bij Hans met een geweldig mooie vis erbij wat wil je nog meer.
Groet hennie.

Karpertje-13 zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Bjorn Nieuwenhuis zei

Mooie karper man,hopen dat jullie in West-Friesland ook van die grote karpers vangen.Vis zelf vaak met de pen in de Beemster en daar zitten ook grote jongens.Groet Bjorn.

andries.hoekstra zei

Ha die Dale,

mooie knoepert man! En dat tijdens ene gezellig daggie met Hans, mooier wordt het niet?

Hans, Dale succes in west Friesland, we zien het verslag wel bij Hans langskomen

Gr Andries

Koen Verweij zei

Fantastisch dat je een buffel hebt gevangen op de pen! Kan me goed voorstellen dat je even helemaal van slag was ;) Gefeliciteerd! :)
Succes de volgende sessie met Hans!

Groet,

Koen.

Anoniem zei

Mooie vis weer Dale! Bij mij wil het niet lukken. Krijg al weken geen beet meer. Succes verder! Eddy