donderdag 9 augustus 2012

Eventjes tussendoor..

Mijn jongste dochter vindt vissen leuk. 'Probleem' is dat die kleine bengels veel willen vangen in zo kort mogelijke tijd. Ze is fanatiek,rete-fanatiek. Ze is 5 en ze staat erop dat ze zelf de haak uit de bek van de vis haalt. En dat doet ze zeer goed! Het is zaak haar een beetje te sturen,de beginselen van het vissen proberen bij te brengen.

In mijn straat heb je 2 sloten. Een bredere "hoofd'tocht en een boerenslootje. Daar vist zij het liefst;lekker veel ruisvoorntjes vangen in zo kort mogelijke tijd. En dat gaat heel best. Toch neem ik haar soms mee naar wateren waar wij samen kunnen vissen. Ik tracht al vele maanden in haar bijzijn een karper te vangen. Let wel,ik vis misschien 1 keer per maand met haar en enkel in de zomermaanden. Het moet wel leuk blijven voor haar ;-).

Al een week vraagt ze mij wanneer we samen gaan vissen. Dat vragen gaat werkelijk de hele dag door!  Drie keer per uur,minstens,vraagt ze wanneer we gaan.... Eerst hebben we veel ruisvoorns gevangen in de boerensloot,achter ons huis. Maar nu is het tijd om een stekje van mij op te zoeken.

12:00. Ik roep haar en zeg dat we straks gaan. Ze begint warempel al mijn spullen naar buiten te sjouwen!! Nou vraag ik je! We eten thuis nog wat en dan gaan we samen naar de stek.
Ik weet dat het niet de meest ideale tijdstippen zijn,maar het is lekker warm,vooral voor haar. En daar gaat het uiteindelijk wel om.
Ook door Robyn gemaakt...
Na een rit van 10 minuten zijn we ter plekke. Zij met de vaste hengel en ik leg de penhengel in. Zij met een enkele korrel mais op een haakmaatje 12 of 14,zoiets en ik met 3 maiskorrels op de hair.

15 cm. blankvoorn
Na een half uur vangt ze 2 voorns achter elkaar en ze pakt de vissen als een volleerde visser vast en wipt zo de haak eruit,met beleid. Daar kan ik van genieten.... Hierna valt het stil. Mijn pennetje staat ook al een uur stil. Ik vraag haar of we niet beter een ander plekje kunnen opzoeken en daar is ze het mee eens. We lopen om de sloot heen en zo komen we aan de andere oever uit van de sloot. We lopen een lekker stukje het land in. We pakken een stekje waar we beiden met gemak kunnen zitten. Mijn pennetje wordt iets voor een rietkraag gelegd,haar dobbertje gewoon recht toe,recht an. Ik ga naast haar zitten,op zo'n 3 meter afstand van mijn hengel. We keuvelen lekker over vissen en ondertussen houd ik mijn pen en haar dobber in de gaten. Er is na 5 minuten al beweging in de pen! Een duidelijke karperaanbeet is aanstaande. Ik vlieg naar de hengel. Pennetje loopt weg en ik haak een karper! Apetrots kijk ik mijn dochter aan... Ze wil met alles helpen; drillen,scheppen,spullen klaarleggen...het maakt haar niet uit. Ze lacht mee van genot! Het is een leuke vis ook! De vis laat zich niet zomaar pakken. Ik moet lekker drillen. Na een minuut of 5 ligt de vis in het net en op de onthaakmat,een vis van rond de 64 cm.. Onmiddelijk begint Robyn(haar naam dus ;-)) de vis te 'aaien'...toch vindt ze het flink spannend. Ik leg haar uit dat er weinig kan gebeuren,maarja,ikzelf was vroeger als de dood voor elke vis.. Ze doet het toch goed. Aaien en de vis bewonderen. En nu kan ze ook nog mooie plaatjes schieten ;-)

Ik lette op dat ze een goede foto maakte...;-)
De vis gaat terug en daarna gaan we verder. Ze vond het een mooie vis. En het is me gelukt haar de vis te laten zien,zo zegt ze!!
Een uurtje later vangt ze een blankvoorn van ongeveer 15 cm..... Die moest ook op de onthaakmat ;-).

Ja,het is gelukt!

Groet,Dale9 opmerkingen:

Hans zei

Waardevolle momenten met je dochter Dale!
En een uitstekend fotograaf in de dop!

Ennehh...wanneer gaan we nou..?

Oja..Donderdag;)

Anoniem zei

en weer een visser geboren!
leuk om te lezen dat kinderen nog steeds enthousiast worden van de natuur.
zo zijn wij vroeger ook besmet.
top!!!

groet,patrick

Rene Kleimeer zei

Dit is pas genieten Dale !

Hier kan geen 30 ponder tegenop :)

Groeten, Rene

Anoniem zei

De vakantie heeft een positieve uitwerking op je vangsten! Verderop op je blog lees ik aanvangstijden van 2.30 uur en 3.30 uur, maar nu gewoon in de middag in het zonnetje een karper vangen! Dat moet je vaker doen!

Niets leuker dan met je kind de natuur in. Doe het ook graag!

Arie

Anoniem zei

Ha Dale,
wat een prachtig stukje. Hoe mooi dat de vis haar naam kreeg, hihi.
Ongelooflijk dat ze er al zo goed en lief mee omgaat. Prachtig toch kleine kinderen. Een echte visser (visster, hihi) in de dop
Veel plezier samen.
Groetjes Mariska

Bjorn Nieuwenhuis zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Bjorn Nieuwenhuis zei

Hoi Dale;

Altijd leuk om met je kinderen te vissen,de volgende stap is een viswedstrijd voor de jeugd.Mijn dochtertje(7)werd 3 weken geleden 2e(geheim lokvoer van papa)Groet Bjorn.

Anoniem zei

Leuk om te lezen!
(Vies kind heb je, vissen aaien...) ;-)

G. Angelique

Koen Verweij zei

Ha Dale,

Wat een belevenis, samen met je dochtertje vissen en dan ook nog vangen! Ze heeft mooie foto's gemaakt. Zoals Hans al zegt een fotograaf in de dop :)

Veel herkenning ook. Afgelopen vakantie heb ik veel gevist met vooral mijn middelste dochtertje. Binnenkort toon ik een filmpje met wat beelden daarvan.

Dale, misschien moet je iets vaker luisteren naar je dochtertje. Eén keer per maand is toch veel te weinig voor iemand die zoveel (vis)geluk teweeg brengt ;)

Gr. Koen.