donderdag 16 augustus 2012

Een volmaakte nachtmerrie

Een volmaakte nachtmerrie.

Zo kan ik het best de afgelopen vissessie met Hans Koeslag omschrijven. Ik heb er een keer of 2 over gedroomd. Een nachtmerrie dus. De nachtmerrie is niet perse inclusief Hans Koeslag. De nachtmerrie gaat over stekken die verpest zijn/worden... Ik droom dan dat ik met een zeker persoon wil gaan vissen op 'mijn' stekken en als we dan arriveren bij de stekken, is het een dooie boel. Hoe waar dit zou worden, zouden wij vandaag gaan meemaken.

Vandaag staat de afspraak met Hans geplanned. Ook Hans is een mannetje van de tijd en is zeker 20 minuten eerder bij mij dan de afgesproken tijd. Ik houd altijd rekening met dat soort dingen en kan daar ook van genieten. Ik ben nl. precies zo ;-).

Mijn thermoskan is gevuld met koffie. Maar,helaas,bijna geen suiker......melk bijna op,koffiepads op... Al met al begint het  niet goed. Ik schenk Hans een bakkie in maar kan zelf geen bakkie meer doen omdat de suiker op is. Koffie zonder suiker is niet te pruimen. Eigenlijk was dit al het startsein van alle ellende deze dag.

We gaan vlot naar de stek. Ik vis hier nu 3 jaar en nog nooit heb ik enig hinder ondervonden van landbouwmachines... Helaas,ik heb het niet afgeklopt op onbewerkt hout. Bij het naderen van het water zie ik al een flinke rupskraan staan,aan het begin van het weiland. In mijn koppie begint al enig onrust te ontstaan.

De karpers zijn flink bezig in de sloot. Het golft alle kanten op en het is meer een kwestie van afwachten wie de eerste vangt.

7:00. De kraan wordt gestart. Ik,als stratenmaker,had dit al een beetje ingecalculeerd. Ik begin immers ook om 7:00. Alle bouwvakkers trouwens. Hans zit aan de oever waar de kraan staat. De kraan begint te rupsen en een ware tsunami(door karper) beweegt zich over het water.  De rest laat zich wel raden..... De kraan begint te baggeren..... We pakken beide een stekje ver bij de kraan vandaan en kunnen onszelf al snel troosten met een giebel(wat een ondingen zijn het toch ;-P). We overleggen. Ik zeg tegen Hans dat het niet goed 'voelt' hier; windstil,herrie..noem maar op. Ja! We gaan naar mijn oude,vertrouwde stek! We spurten er vandoor. Bij aankomst krijg ik weer wat zelfvertrouwen terug. Alhoewel ik een zeer penetrante rottingslucht ruik. Hans ruikt het ook en we volgen de stank... We zien een flink karkas van een karper in een hoekje van het water dobberen,met meerdere dode vissen er omheen(voorn,baars,noem maar op..). De stank is niet te harden en de karper is meer een madenhotel geworden. Afschuwelijk gezicht. We pakken onze spullen en gaan naar onze beoogde stekken.Maar,de geur wordt steeds erger! Overal zie je dode vissen drijven. Het water is bijna pikzwart..Normaal is dat gewoon modderbruin. Het riet hangt er lusteloos bij. Elke keer als ik een rietpluk wil 'pakken' besluit ik verder te lopen. Zo ook Hans. Er is werkelijk geen leven. De geur die er rond hangt is het best te omschrijven als een mengsel van rottend vis,ier(koeiestront) en rotte eieren...en dat x 10... Van binnen ben ik al geknakt....
Ik loop door naar de T-splitsing. Ik voer er wat en ga dan bij een naastliggend watertje kijken. Wederom een dode karper tussen de lelies... Wat is hier in godsnaam gebeurd?? Ik vis hier nu 6 jaar,maar dit is werkelijk weerzinwekkend. Die arme vissen.... We gaan toch even vissen,maarja,na 10 minuten weet je het wel. Mijn knoflookmais ruikt zelfs naar die gore bende.. IK WIL HIER WEG!!!! EN SNEL!!! Ik weet Hans snel te overtuigen. Hans is natuurlijk ook niet gek. Wij hebben hier mooie sessies gehad,maar dit...... We zijn verbluft....

We rijden terug naar een andere stek waar ik nog 2 brasems vang en Hans ook een brasem. 14:30. We kappen ermee.

Ik heb eigenlijk geen woorden voor wat ik heb gezien vandaag en ben weer eens flink van slag. Hans zit ook 'stik en tebarsteh'.
Ik ga de hengelsportvereniging maar eens bellen. Eventjes kijken wat er aan de hand is....

Hans,bedankt dat je er weer was. Maar dit was echt dramatisch he....

Groet,
Dale

8 opmerkingen:

Frank zei

jeetje ik schrik ervan Dale ,wat een ellende in die sloot met al die dode vissen .
die kraan gaat vanzelf weer weg maar die vissen komen niet meer terug .....

Dale Neijzing zei

Dat met die kraan was bij een andere stek.... Dat komt wel weer goed. Maar dat ander water....das een heel ander verhaal geworden :-(.

Bedankt voor je reactie!!

Koen Verweij zei

Wil je alleen laten weten dat ik het gelezen heb, maar weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. Zoals je zelf al zegt... het is een nachtmerrie :( Zwaar klote!!!

Gr. Koen.

Boudewijn zei

Vervuild slib? Riooloverstort? Wel zonde man, (bijna) de hele populatie naar de kloten...

Hans zei

Dale je hebt je best gedaan om van deze dag een succes te maken.

Met zoveel horror randfactoren kan je geen rekening houden.

Goed dat je het van je afgeschreven hebt, dan is je hoofd weer leeg!

Groet Hans

Marcel zei

Hey Dale en Hans,

Mag ik jullie er ook op wijzen dat er niet gebaggerd mag worden met water wat boven 12 of 15 graden is , dus dat kost je je vissen als er niet voldoende vluchtplekken zijn.

Ik zou zeker de vereniging benaderen.

Groet Marcel

Dale Neijzing zei

Hoi Marcel,
bedankt voor je bericht!!! Ik ga hiermee aan de slag. Voor wat betreft het andere water is het Hoogheemraadschap ingeschakeld.

Wat jij verteld hebt wist ik nog niet.Ik ga kijken wat ik hier mee kan doen...

Groet,
Dale

andries.hoekstra zei

Jeetje Dale, balen zeg. Echt gewoonweg k*t om naar een bekend plekkie te gaan en die penetrante geur van wegrottende vis te ruiken.
Voel met je mee man.

Gr Andries