dinsdag 17 maart 2015

'Maar 1 karper?'


Tja, hoe zit dat toch? Iemand die, bijvoorbeeld, 6 uur vist en dan ‘maar’ 1 karper vangt.

Als mensen mij vragen(doorgaans geen vissers) hoe het vissen ging, vertel ik met enige regelmaat dat het goed ging. Goed, antwoord ik, ook al heb ik ‘maar ‘ 1 vis gevangen. Als ik dan vertel dat ik daar soms  8 uur voor heb moeten beulen, verklaren ze me vaak voor gek. Tevens zouden een heleboel karpervissers hetzelfde zeggen en denken. Niet in de minste plaats geholpen door sessies met grote hoeveelheden karper, enorme ponden en ‘groter dan groot’ ervaringen. En het liefst zo snel mogelijk gevangen ook. Want, tja, alles moet snel. Net zoals het dagelijks leven…..
Soms wil ik mijn visserij uitleggen aan de mensen die of recreatievissers zijn danwel niet-vissers. Dit is bijna geen doen en ik betrapte mijzelf er weleens op, dat ik aan 1 stuk doorratelde…
Maar 1 vis…. wat kan zo’n vis nu wel niet helemaal betekenen voor mij? Ik ga het proberen uit te leggen…..

Voorbereiding.

Wat heeft het weer  de afgelopen week gedaan? Wat gaat het weer op de geplande vissessie doen? Zon? Wind? Hoeveel wind? Welk seizoen is het? Is de vissessie gepland, net na de koude periode? Pak ik dan dieper water, of pak ik dan water wat ondieper is, omdat dat eerder opwarmt? Wordt de keuze dan polderwater, met haar enorme waterstelsels? Of zal ik toch maar een bekender water kiezen, waar je bijna zeker bent van vangst? Zal ik dat nieuwe systeem nu eindelijk eens gaan testen, met die andere haak? Of toch niet? Stel dat je maar een kans krijgt op vangst en je verpest dat door het nieuwe systeem.. Aas? Het oude vertrouwde, of toch ook maar weer eens wat nieuws…

Het vissen zelf.

De stek. Een polderwater met een uitgebreid en uitgestrekt systeem. Een duikertje hier, een buisje daar. Ik beperk mij tot een klein gedeelte van dit poldersysteem.
Er staat een lichte stroming. Die stroming duwt het water onder de duiker door. Ik kijk naar de stand van de zon. Aan de ene kant van de duiker hoopt zich vuil op, maar de wind staat hier ook op te ‘blazen’. De zon schijnt haar stralen op de vuilhoek. 


De vuilhoek naast de duiker...

Lijkt goed. Het water aan de andere kant van de duiker welt naar de zijkanten. Ideale plek voor evt. voedseldeeltjes. Ook hier verwarmen de zonnestralen het water….. Waar zal ik beginnen? Of de kant met de wind en de vuilhoek waardoor het (warmere) water zich sneller vermengt met de koudere lagen, of de kant waar de zonnestralen de bovenste waterlaag verwarmt en waar geen wind staat…


...waar geen wind staat...

 Ik bevoer en bevis beide zijden, zonder resultaat…. Ah! Gelukkig heb ik nog een voerstekje gemaakt. Een lelijke buis die onder de weg door loopt, loopt hier een stukje het water in. Ik verwacht niets. Maar de hoop is er wel degelijk.


De lelijke buis, die wel vis opleverde...

De ervaring.
 
Ik zit daar. Ik zit op een afstandje van de stek. De hengel is 3.90m. Ik hoef dus niet dichtbij de kant te komen. Mmmmmm….wat hoorde ik daar? Een plons…Ik zie watervogels, ik zie kringen vanuit de kant komen. Ik kan niet zien wat die kringen veroorzaakt. Aan mijn rugzijde razen de auto’s voorbij. Het is een 60 km/h weg, maar ik schat sommige snelheden zeker op 100 km/h in. Ik werp hen een vernietigende blik toe, hopende dat zij deze blik via de spiegels ontvangen. Ik kijk omhoog, richting de zon. Ze doet haar best! Ik voel de warmte op mijn gezicht en knijp een oog toe. Overal om me heen hoor ik de vogels tot leven komen. Je ruikt het voorjaar gewoon. Ik besluit een lekkere kop koffie in te schenken en een shaggie te draaien. Ik zit intens te genieten.
Wat zag ik daar? De pen zakte 2 mm onderuit. Even is het stil. Ik knijp beide ogen toe en open ze weer. Ja! De pen stijgt ongeveer een cm. dan besluit de pen er langzaam vandoor te gaan. Ik geloof het bijna niet. Ik geef de hengel een haal en voel direct dat er een karper aan de andere kant van de lijn trekt.
De vis is niet snel en reageert traag en loom. Net zoals de aanbeet. Ik laat de karper lekker gaan.
69 cm. en rond de 14 pond. Lekker dikke buik. De haak zit in de onderlip en is er zo uitgewipt. De vis voelt nog koud aan, net zoals het water. Binnen 10 minuten vanaf dril tot ‘release’ zwemt de vis de vrijheid weer tegemoet. Voordat je het weet is het zo weer voorbij….  1 aanbeet, 1 kans. Het is gelukt.

 
Prachtige schub...


‘Maar’ 1 vis.

Mensen kunnen blijven zeggen dat het ‘maar’ 1 vis is…
Vandaag, vanmorgen was het ‘maar’ 1 vis. Maar het was niet zomaar een vis. Het was DE vis. DE vis van de dag. DE vis die mij vertelde dat ik op het juiste moment, op de juiste tijd en met het juiste aas zat te vissen.

Laat mij maar lekker blij zijn met 'maar' 1 vis.

9 opmerkingen:

Karperstruinen Michael Schaper zei

Erg leuk Dale! Uitleggen hoe en waarom...ik snap je wel en je voorbereiding en aanpak is voor mij erg herkenbaar. Voor anderen vaak onbegrijpelijk. Lekker blijven vissen en schrijven.

Groeten, Michael

evert zei

top gefeliciteerd herken het helemaal groeten

Willem de jager zei

toch nog 1 gevangen na dat ik je gesproken heb [ de man met de fiets] willem.

Anoniem zei

precies,
beleving daar gaat het om!
zelfs als je niets vangt kun je lekker gevist hebben.
moet alleen niet te lang duren natuurlijk!

groet,patrick

Hans Koeslag zei

Hoi Dale,

Heel mooi omschrijf je weer hoe jij "de penvisser" erin blijft staan. De intensiteit van jou kijk op het penvissen weet je ook deze keer weer weergaloos te verwoorden. Gefeliciteerd met je maagdelijke schub!

Anoniem zei

Hee, Dale schrijft weer........, dan moet het voorjaar niet ver meer weg zijn! Goed om je verhalen weer te lezen en wat een mooie vangst!

Groet,

Mark

Boudewijn zei

Mooi omschreven Dale!'Maar 1 vis' is vis genoeg en hoe vaak niet betekenisvoller dan meer? Het is tenslotte vissen, verbanden leggen, gissen, aanvoelen, genieten.

Koen Verweij zei

Hoi Dale,

En zo beleef jij het en waarschijnlijk nog veel meer vissers, maar jij weet het te omschrijven! Prachtig!

Groet,

Koen

Anoniem zei

1 karper is toch ook zat, het is geen fabriekswerk! Sterker nog, ik weeg/meet ze ook niet. Het besluipen, haken, drillen, dat is de pret.

Ik vang ook graag een reus, maar ik geniet ook van een 40cm polderkarpertje die ik een vlok voor de neus heb gehangen.

Groet, Jan