maandag 11 februari 2013

Tata 2013 *BIJGEWERKT*

Ja mensen,
geen visserij voor Dale. Hier alvast een klein voorproefje van mijn verslag omtrent het 'pennen van de stukken ;-)

Voor de mensen die het niet weten maar zich er wel voor interesseren. Foto; Boris Spasski-Robert James Fischer. 1972. De Amerikaan die,in dit geval, de Russen in zijn eentje versloeg!

Fischer; de geniale gek....


De wondere wereld van het schaken.
Wat ik al eerder zei; ik ben geen goede schaker. Maar wat geeft dat eigenlijk? Het gaat erom hoe jij zelf het spel beleeft!

Ronald in actie,tegen een 9 jarig jochie..
Tata toernooi. 11 januari, 2013.
Ikzelf in actie Op de voorgrond,naast het meisje met bril
Het is nu de 7e keer dat ik meedoe aan dit toernooi. Een toernooi waar ik het hele jaar door naar uitkijk. Hoe dichter je bij de begindatum komt, hoe zenuwachtiger je word. Je begint opeens theorie boeken open te slaan en probeert wat dingen in je kop te stampen. Iets waar ik nooit goed in ben geweest maar toch, je wordt er altijd beter van. Voornamelijk openingstheorie. Het is duizelingwekkend hoeveel varianten er zijn. Op mijn niveau is het niet altijd nuttig,maar met deze editie van het toernooi merkte ik al snel dat ik tijd won, omdat 3 van de 4 openingen precies zo gingen als ik geleerd had!
Vrijdag 11 januari is het zover, het weekendtoernooi. Ik word opgehaald door Ronald en daarna halen we Toine en Gerco op. Ronald en ik gaan sinds die 7 jaar altijd samen naar het Tata toernooi. Doordat ik hem leerde kennen op een schaakclub ben ik begonnen met het Tata toernooi(voorheen Hoogovens toernooi en Corus toernooi). Ik zal hem daar altijd dankbaar voor zijn… Met 4 man rijden we naar Wijk aan Zee. En dan begint het te kriebelen. De spanning loopt op. Na aankomst lopen we door naar ‘De Moriaan’ (een sporthal waar de betere schakers onder ons schaken)voor aanmelding, betaling en ontvangst van notatieboekje en pen. In dit geval moet de pen niet verward worden met ‘De Karperpen’. De partijen beginnen om 18:30 maar je word geacht  tussen 15:30 en 17:30 in te schrijven.
Toine,de groepswinnaar
Het is een weekend 4-kamp. Je speelt dus 3 partijen(4 man inclusief jezelf, per groep).Op vrijdag een partij, dan zaterdag en zondag. Je krijgt dan 9a,9b,9c tot en met 9u(ik kan er licht naast zitten). Deze klassering gaat door tot groep 3.In groep 2 en 1 worden de aantallen minder. Klassering gebeurt ook op ‘rating’. Dit is een puntenaantal wat je speelsterkte weergeeft. 1000 geeft aan dat je heel slecht bent,1500 is gemiddeld en alles daarboven geeft aan dat je een redelijk potje kan schaken. Voorbeeld; mijn rating is 1406(slecht) en de hoogste rating op dit moment is 2872 wat op naam staat van Magnus Carlsen, het Noorse wonder’kind’ van 22. Hij heeft een hogere rating dan de huidige wereldkampioen en  nog nooit heeft iemand deze rating gehaald! Deze Magnus was reeds grootmeester in zijn 13e levensjaar! Uniek.
We gaan een bakkie doen en wat eten. Ondertussen nemen we nog wat zetten door en  wat je wel en vooral NIET moet doen. Toine en ik(laagst geklasseerden) moeten in café ‘De Zon’ schaken. Een café met een zaaltje. Het is een gezellig zaaltje, dat gescheiden wordt door een deur naar het café toe. Klassering gaat als volgt: groep 9 tot en met groep 1. Daarna krijg je Grootmeestergroep A,B en C. Groep 9 en een gedeelte van groep 8 zit in café ‘De Zon’ en daarna zit alles in ‘De Moriaan’.
'De Moriaan'
Ronald zit in groep 8 en Gerco in groep 4,wat een zeer goed resultaat is gezien zijn rating. Helaas zitten we te ver uit elkaar want tijdens de partij elkaar in de gaten houden is leuk, maar dat kost je een wandelingetje van 5 minuten.
Cafe 'De Zon'

Ok. 18:30. Iedereen zit op zijn/haar plek. Ik heb kennisgemaakt met mijn lotgenoten en op papier ben ik de sterkste. 2 van mijn groep hebben geen rating en dat is altijd gevaarlijk! De derde is een zeer vriendelijke Duitse tegenstander, die ik toch heel graag wil verslaan dit weekend… Mijn eerste tegenstander vertelt dat hij les geeft op een schaakclub, al jaaaaren… Ok, opletten dus. Mijn 2e tegenstander(tegenstander voor zaterdag) geeft al aan dat hij die avond op tijd weg moet gaan vanwege het openbaar vervoer. Bijzonder, aangezien een partij 5 uur kan duren. Met de Duitser had ik nog geen contact gemaakt.
opstelling...
De partij begint. Ik zit met zweethanden achter het bord en ik denk aan deodorant, aangezien het zweet al onder mijn oksels vandaan gutst. Niet goed. Deze man overklast mij in de opening en ik laat mij gemakkelijk in de luren leggen door bang te zijn. Bang zijn is funest voor je partij, die ik ook grandioos verlies. Een paar jaar geleden werd ik ook zo van het bord geramd door een 9-jarig jochie…
Na nog geen 30 zetten geef ik het op… De Duitser word door de gehaaste tegenstander ook van het bord geveegd. Mmmmmmm…… Ik baal.
Toine, Gerco en Ronald winnen hun partij. Kijk, goed bezig! Snel naar huis, partij naspelen en dan lekker onder de wol kruipen. Zaterdag weer een nieuwe dag en nieuwe kansen.
Zaterdag 12 januari.
Ik moet tegen de ‘gehaaste man’. Het gaat zeer goed,tot mijn verbazing! Het is een lange, slopende partij. Op het cruciale moment geef ik een vol stuk weg. Ik voel alle energie wegvloeien…. Maar mijn positie is iets beter dan die van mijn tegenstander en ik besluit door te zetten.. Na een uur of 4 schaken ziet hij een vervelende zet van mij over het hoofd en zo win ik het stuk terug!  Hij bied remise aan, ik speel nog even door maar kan niet door zijn verdediging heen breken.. Ik neem het remise aanbod aan. Naast mij wordt de Duitser weer vreselijk verslagen…Gerco wint wederom zijn partij, Ronald behaalt remise en Toine wint zijn 2e op rij!
We doen met zijn 4-tjes een biertje en spelen de partijen na. Ik krijg op mijn lazer want ik speel te verdedigend. Na een aantal biertjes in café ‘De Zon’ besluiten wij huiswaarts te keren..
Zondag 13 januari.
Vandaag moet ik tegen de ‘aardige Duitser’, een gepensioneerde man. Ik voel de druk om van hem te moeten winnen. Vooral ook omdat de andere 2 tegenstanders van hem hebben gewonnen en ik maak kans om een score te behalen van 50%. Dan wordt dit toernooi wat minder pijnlijk voor mij…
De Vriendelijke Duitser
De klokken worden weer gestart en de opening gaat automatisch.   Hij had al een paar voordelen kunnen behalen in de opening, maar hij ziet het niet. Ik loop echt te knoeien in dit weekend toernooi….
Afijn, het is een saaie partij, gespeeld door 2 angsthazen. Na 3,5 uur schaken maakt hij een fout en kan ik zomaar 3 pionnen winnen! Het ziet er nu heel goed uit voor mij.. Helaas raak ik wat overmoedig en kan de beste man zomaar een pion doorschuiven, met de bedoeling een Dame te behalen! Verdorie!!
Gelukkig ben ik er op tijd bij met mijn Koning en Toren en na nog wat vreemde zetten van de man(hij had dik kunnen winnen…) zag ik een zet voor mijzelf om hem de genadeklap te geven. Deze zet ziet hij over het hoofd en hij geeft direct op. Hierdoor word ik 3e van het groepje en de schaakleraar wordt 1e… We doen met zijn 2en een biertje in het café en ik ontmoet zijn vrouw. We babbelen wat en daarna besluiten wij ieder ons weg te gaan. Toine is nog bezig, maar die zou uiteindelijk zijn 3e winst behalen. Hij is groepskampioen! En dat voor de 1e keer meedoen…
Gerco behaalt ook de winst. Volgend jaar mag hij aantreden in groep 3! Ronald wint ook en is ook groepswinnaar.. Een succesvol weekendje zo,met 3 gepromoveerden. We heffen het glas en feliciteren elkaar. We gaan nog even bij de grootmeesters kijken….
Voor Ronald en Toine zit het toernooi er op. Gerco en ik hebben ook besloten met de dag 4-kamp mee te doen omdat zo’n weekendje schaak toch wel heel erg snel voorbij is. Dit doen wij nu ook al een aantal jaar.
Gerco zit weer in groep 4 en ik wederom in groep 9. Omdat er minder deelnemers zijn zit ik nu ook in ‘De Moriaan’. Zo kunnen Gerco en ik af en toe bij elkaars partij kijken.
Gerco in actie op het dagtoernooi,zijn sterkste partij!!
Siciliaans oefenen...
In het weekend toernooi heb ik telkens bij thuiskomst het ‘Siciliaans ‘ bestudeerd. Een opening die ik regelmatig automatisch speel als antwoord op (1.e4.c5 )Maar omdat ik de theorie niet goed ken, kom  ik vaak in de problemen na een bepaalde zet. Nu ben ik iets beter voorbereidt en doe ik niet zomaar een domme zet meer. Alle 3 de partijen openen hetzelfde! Hierdoor win ik dus tijd en kan ik wat meer tijd steken in het middenspel. De spellen zijn niet bijzonder goed(wat achteraf onzin is) en ik denk regelmatig dat ik slecht sta. Het is ook voor het eerst dat ik meemaak, dat in 3 opeenvolgende partijen ik de Dame win! In de eerste 2 partijen komt dat omdat ik een gigantische aanvalsdruk heb ontwikkeld bij de tegenstander, maar in de laatste partij zijn we nog maar net uit de opening en net als het leuk begint te worden(in mijn voordeel) geeft de tegenstander zijn Dame weg,zonder compensatie. Hierdoor win ik dus alle 3 de partijen en promoveer volgend jaar naar groep 8 Ik ben blij dat ik groepswinnaar ben geworden, maar heb toch een zure nasmaak omtrent mijn spel.
Gerco heeft het weer goed gedaan, maar niet zo goed als in het weekend toernooi. Hij behaalt een mooie score van 50% tegen deze zware tegenstanders. Hij wint zijn laatste partij van de taaiste uit zijn groepje en daardoor zijn wij beiden in jubelstemming!
We spelen wat partijen na en komen tot de conclusie dat ik eigenlijk elke partij zeer goed sta. Maar vaak zie ik dus dingen die er helemaal niet zijn en kijk ik vaak naar de mogelijkheden voor de tegenstander in plaats van de mogelijkheden voor mijzelf. Werk aan de winkel dus.

Uiteindelijk dus een zeer geslaagd toernooi voor ons! En ik hoop dat het allemaal een beetje te volgen was ;-)

Groet,
Dale2 opmerkingen:

Pendingen zei

Beste Dale,

Schaken is niet makkelijk weet ik. En eerlijk gezegd kan ik het ook gewoon niet goed. Wat ik wel kan, is struinen. En dan vooral op internet. Op internet zag ik dat je 1e op de dagcompetitie en 3e op de weekendcompetitie bent geworden. Klopt dat? Mooie score! Heb je nog een beker verdient?

Groet, Michael

Dale Neijzing zei

Hoi Michael,
struinen zijn we beide wel goed in,denk ik ;-). Het klopt precies wat je zegt! Nee,helaas geen beker. Daarvoor moet ik wel wat hoger zitten. Als groepswinnaar win je 25 euro,haha(inschrijving is 20 euro)

Dank voor je reactie!

Groet,
Dale