vrijdag 4 januari 2013

Wegflitsende pennen en zo traag als dikke stroop

Allereerst wens ik iedereen een geweldig 2013!

Donderdag 3 januari stond er een sessie op het programma. De temperatuur van 10 graden mag ik natuurlijk niet onbenut laten! Ook gaat er een goede kennis/maat van me mee. Hij is een gedreven roofvisser en heeft nog nooit met het pennetje op karper gevist. Ach,ik kijk of ik hem wat van mijn enthousiasme kan meegeven.

De hond...
Om 9 uur vertrekken wij richting de stekken; ik kies voor duikers. De twee opgetuigde penhengels schuiven al snel in elkaar. Er staat hier een harde wind en die 10 graden voelen eerder als een graad of 4! Man,wat een kou... Ik heb me gelukkig goed ingepakt,maar ik weet dat ik last van mijn handen ga krijgen. Ik geef mijn maat de kant waar je de rug in de wind hebt en zelf zit ik bij de duiker met de wind vol in het gezicht. Er worden wat kleine handjes voer aan beide kanten van de duiker rondgestrooid. Ik geef mijn maat een stoomcursus 'pen scherpstellen' en geef nog wat tips waar hij op moet letten met een evt. aanbeet; De aanslag zal hij puur op gevoel moeten doen.....

maat in zijn element...


Al vrij snel komt er een hond op ons aflopen. Die hond(een prachtig beestje,overigens!) vindt onze pennetjes zeer interessant en blijft aan de voet van de duiker vooral de pen van mijn maat in de gaten houden. Ach,ik hou wel van dit soort diertjes,zolang ze geen probleem vormen.
Het eerste uurtje is al snel voorbij. Mijn maat zegt dat zijn pennetje traag onder ging en daarna weer traag boven kwam. Mmmmmmm...je weet het niet,he. Rond mijn duiker bespeur ik toch wat zenuwachtige bellen. De golven beuken op mijn pen,die richting de ingang van de duiker wordt gedirigeerd. Een tegendraadse onderstroming zorgt ervoor dat mijn pennetje van de duiker af wordt geduwd. Een leuke combi,maar de boel blijft toch wel aardig staan. Op het moment dat de pen weer richting de ingang wordt gedirigeerd,schiet de pen onder! Helaas,de pen was binnen 2 seconden weer boven en ik kon er niet goed op reageren.Dit geeft de burger wel moed!

duiker 1


Na nog eens een halfuur besluiten we richting de 2e stek te gaan. Ook hier weer duikers en we nemen weer dezelfde posities in als op de vorige stek. Mijn handen beginnen nu echt koud te worden,merk ik. Ze voelen stijf en koud aan.... Ik voer weer wat aan beide kanten van de duiker. Pennetjes worden weer scherp afgesteld en we beginnen weer opnieuw.
Na een half uurtje flitst de pen onder! Maar,wat krijgen we nu? De hengel ligt naast me en ik wil aanslaan,maar ik krijg het nauwelijks voor elkaar... Mijn lichaam reageert zo traag als dikke stroop. Het lijkt wel alsof ik word tegengehouden. De kou heeft het van mij gewonnen en mijn lichaam is stijf. Alles lijkt wel in slow motion te gaan en ik ben echt veel te laat met aanslaan. Wat een verschrikking! Het is nu duidelijk dat ik niet gemaakt ben om in deze jaargetijden te vissen. Jammer.

duiker 2


Mijn maat heeft nog geen enkel teken van leven gezien en na een uurtje besluiten we te verkassen naar een andere stek. Een lekker stukkie rijden,dan kunnen we weer opwarmen!
Ook deze stek staat in het teken van een duiker. Hoewel de stek ook weer in open gebied ligt,is het hier een stuk aangenamer! De wind wordt behoorlijk gebroken door een dijk en boerderijen. Helaas blijft een aanbeet hier uit en we besluiten na 1,5 uur weer naar onze eerste stek te rijden. Ondertussen wordt het al wat donkerder. Wat zwaardere bewolking komt binnen rollen en het begint allemaal wat melancholisch aan te voelen. Weer krijgen we beide 1 kans. En weer wordt die kans gemist. Ik vraag mij af of dit wel karper was...

15:30,we stoppen ermee. Het is mooi geweest. Mijn maat vertelde mij wel dat hij het erg spannend vond om die dobber in de gaten te houden en wat er zoal bij kwam kijken. Hij paste zich goed aan,voor wat betreft de lastige,winderige omstandigheden. Het is nu ook niet bepaald de juiste tijd om iemand kennis te laten maken met de penvisserij. Liever doe ik dat in het voorjaar,als je veel activiteit ziet en de kans bijzonder groot is om een karper te haken.

Ja,de eerste sessie van 2013 is een feit!

Groet,
Dale


P.s.: Ik kreeg een telefoontje van de week. Meneer J. Blokzijl is een verzamelaar van,voornamelijk,nostalgisch materiaal. Hij vroeg of ik nog een bepaalde hengel in bezit had. Die had ik dus niet meer. Hij vroeg mij of ik bij deze een oproepje kon plaatsen ,of er vissers zijn die nostalgisch materiaal willen verkopen. In nieuwstaat of in slechte staat,dat maakt niet uit.
Mensen kunnen meneer Blokzijl bereiken onder nummer: 0528-221576

Let wel! Dit is de eerste en laatste oproep die ik plaats(buiten mijn eigen oproepen dan),want daar is dit blog uiteindelijk niet voor bedoeld!

8 opmerkingen:

Bjorn Nieuwenhuis zei

Hoi Dale,

Hengels toch nog even uit het vet gehaald! Leuk man. Winterkarpervissen het valt niet mee dat kan ik beamen, je krijgt kleine aanbeten waar je gelijk op moet slaan. En als er dan nog een forse wind staat is dat slecht te zien. Maar je heb toch actie gezien. Ik weet niet met wat voor aas je zat te vissen maar ik heb nog een beetje geluk met een pluk brood of een combi van een maïskorrel en maden aan de haak. Zeker met de maden krijg je een hardere aanbeet en beter te registreren. Ik heb wel een warmtepak aangeschaft want het kan goed koud zijn zeker met harde wind. Succes. Groet, Björn

Hans zei

Dag Dale,

Toch mooi dat zelfs jij in de kou probeert een karper te vangem!
Met thermo kleding en een goed warmte pak moet het kunnen.
Kijk eens bij Gerbing voor verwarmde handschoenen!Nooit geen koude handen meer..

Groeten Hans

Koen Verweij zei

Ha Dale,

Tja, als je van jezelf weet dat je niet gemaakt bent voor de wintervisserij en je wilt toch vissen, dan zou ik de tips van Björn en Hans opvolgen ;) Of je blijft ‘gewoon’ lekker schaken. Het wordt vanzelf weer voorjaar! Als je naar de knoppen kijkt en op een warmere winterdag de vogels hoort tjilpen dan kun je het voorjaar al ruiken :) Nog een paar maandjes Dale! Of zijn het voor jou maanden?

Groet,

Koen.

PS. Lekker verslag weer!!

andries.hoekstra zei

Ha die Dale,

toch aan het wintervissen begonnen dus? Jammer dat je niets ving maar soms is alle wat actie al genoeg voor zo'n dag.
Ik zie je vanzelf wel met de eerste wintervis langskomen!

gr Andries

Anoniem zei

Mooi stukje Dale,

ik vond het erg leuk om mee te maken in iedergeval!
gr Remco

Dale Neijzing zei

Mannen,bedankt voor de reacties!

@ Bjorn,
ik vis nooit met maden,tenzij ik een azende vis spot en toevallig maden bij me heb ;-). Veel te witvisgevoelig.... Deze aanbeten waren duidelijk zichtbaar hoor. Alleen mijn lichaam reageerde te traag.

@ Hans,
thermokleding heb ik gelukkig al vanwege mijn werk,
Thanks voor de tip v.w.b. de verwarmde handschoenen,maar ik denk dat dat niets wordt. Ik heb 1 keer met gewone handschoenen(dikke) gevist en als je dan aan je slinger moet draaien of de slip moet instellen...pffffff.

@ Koen,
ach,je doet weleens wat he ;-).

Valt mee hoor,die maanden. Dit zijn gewoon wat uitspattingen van enkele uurtjes. Wat ik ook nog mis,in de wintervisserij,is de romantiek. De romantiek van het voorjaar,precies hoe jij het omschrijft!
Bedankt voor je compliment!

@ Andries,

al is het niet dit jaar,dan volgend jaar wel ;-).

@ Remco,

van het voorjaar doen we het nog eens dunnetjes over!


Groet,
Dale

Boudewijn zei

Hoi Dale, leuk om te lezen dat je karpermeter toch in beweging kwam en je aanspoorde naar de waterkant te gaan. Met twee is het ook beter uit te houden in barre omstandigheden. De gekregen actie is bemoedigend. Je weet waar ze zitten ;)Bijna voorjaar!

Groeten, Boudewijn

Dale Neijzing zei

Hoi Boudewijn,
bedankt voor je reactie!

Ja,bijzonder was het dat ik die zondag daarop weer ging vissen. Windstil en een flinke zon! Maar geen enkele aanbeet,terwijl met dat koude weer en in die harde wind er juist wel aanbeten waren..

Ik kon het ff niet meer volgen...

Groet,
Dale