zondag 2 oktober 2011

Verwarring

September,Oktober....de meeste (zo niet alle) karpervissers vinden dit de beste maanden om te vissen. En natuurlijk hebben zij gelijk. Elk jaar neem ik mij voor langer door te vissen.Elk jaar hoop ik dat gevoel langer vast te kunnen houden. Elk jaar mislukt dat weer... Als het dan ook nog eens 25 graden is op 2 Oktober,2011 zegt mijn lichaam dat er iets niet klopt. Mijn hele lichaam vertelt mij dat ik moet gaan stoppen,dat het mooi is geweest,dat het seizoen voor mij over is. Het overkomt mij gewoon van de ene dag op de andere. De hengels staan boven,nog opgetuigd. Mijn splinternieuwe schepnet staat nog klaar voor de volgende pen-tocht. Ik kan het bijna niet meer opbrengen om te gaan vissen. Het gevoel van verlangen naar die volgende schitterende karper raakt weg. Ik zie mijn materieel staan. Ze lijken mij te vragen of we alsjeblieft nog een paar keer dit seizoen gaan vissen. Ik raak toch wat geemotioneerd bij dit hele gebeuren. Voordat het schaakseizoen echt losbarst moet ik de hengels nog echt even troosten. Het schepnet zal en moet zeker nog 1 maal gebruikt worden bij de vangst van minimaal 1 karper. De hand strijkt over het hart en ik besluit het vandaag(zondag 2 Oktober) toch nog te proberen. De wekker gaat om 5:00. Mijn vriendin "schopt" mij uit bed. Ik dacht dat ik moest werken,gelukkig scheelt dat nog een dag. Automatische piloot aan en om 6:30 ben ik aan mijn favoriete watertje gearriveerd. Het is nog donker en mistig. Zo mistig dat ik onderweg niet harder heb gereden dan 60 km/u. Ik blijf in de bus zitten tot het wat lichter wordt. De hengel wordt in de bus klaargemaakt en dan,rond een uur of 7, stap ik uit. De mist scheert over de weilanden,het riet is al halfdood en hangt slap over het water. Het onderste gedeelte van het riet is geel en de laatste punten zijn nog groen. Als slappe vaatdoekjes hangt het riet erbij... Het is nog fris.... Ik maak geen voerplekjes van te voren maar besluit direct te gaan vissen en dan gooi ik een klein handje particles erbij. Heeeeeeeeel traag zie ik het onderwaterleven ontwaken; een boeggolfje daar,een jagende snoek hier. Plichtsgetrouw bevis ik enkele stekken af die karper kunnen opleveren,echter de spanning is bij mij compleet zoekgeraakt. De mist trekt weg,de zon breekt flink door en dan is het zomaar warm! De karpers leven een klein uurtje op. Het is het eerste uurtje dat de zon flink schijnt en de mist dus wegtrekt. Ik haak een karper op de t-splitsing. De vis trekt een machtige sprint. Na een paar keer door de slip te zijn gezwommen besluit de karper er echt vandoor te gaan en zo sta ik weer met een wapperend lijntje aan de kant. Alles nog intact,aas eraf. Ik check de haak en ik vind de haak bot aanvoelen. Ik maak een nieuwe onderlijn met een andere haak en besluit de andere t-splitsing op te zoeken. Al snel stijgt de pen en schiet er dan vandoor. Ik haak een mooi schubje van 61 cm. en kan de vis al snel scheppen. Wat zijn dit soort karpers toch mooi.....
Beslagen lens....kreeg het nagenoeg niet verholpen...
iets betere foto.... Daarna is het ook meteen weer gebeurd. Het wordt warm,te warm. Karpers zijn er nu nauwelijks meer te bespeuren en ik besluit te stoppen. Een beetje verward maar toch blij met de vangst loop ik terug naar de bus.... Zal dit dan de laatste karper zijn voor mij? Voor dit seizoen? De kans is groot,heeeeeeel groot.......

5 opmerkingen:

Hans zei

Hoi Dale,

Je hebt je "gevoel"mooi omschreven.
Het "karperkaarsje"is langzaam voor jou aan het opbranden,en je weet dat karpervissen zoals jij dat graag wil niet op de automatische piloot kan.
De vlam is bijna gedoofd dus tijd voor je andere hobby!Die karpers komen wel weer in het voorjaar.

Groet Hans

Dale Neijzing zei

Hans,
bedankt voor je reactie!

Toch zal ik het nog niet kunnen laten als er nog eens een dagje komt met 15 graden,zuidwesterwindje van een kracht of 6/7/8.....

Afijn,gelukkig zijn er bloggers die in de winter doorgaan met het vissen op karper. Kan ik die ijskoude verhalen lekker lezen!!

Groet,
Dale

Rene zei

Gelukkig nog wel iets gevangen dan, Dale!

Ach, misschien is het maar beter ook om de boel mooi winterklaar te maken en dan volgend jaar er weer flink te gaan genieten.

Zelf heb ik mij voorgenomen om juist wat langer door te gaan dit jaar. Het zal dan alleen wel van de zondagen af moeten gaan hangen.

Wie weet gebeurd er nog iets moois, nu het weer toch al van slag is..... :)

Koen Verweij zei

Hoi Dale,

Ik begrijp je verhaal wel. Vissen is gelukkig niet moeten… Ga lekker schaken deze winter. In het voorjaar komt je visgevoel wel weer terug :)

Groet,

Koen.

Boudewijn zei

Ik had dat gevoel ook vaak en schakelde dan vaak over op snoeken, maar dit jaar zijn toch echt de karpers de klos...hoop ik. Zal ook wel door de afgelopen visloze jaren komen denk ik. Hoop dat ik je van wat winters leesvoer kan voorzien.

Groet, Boudewijn