zaterdag 9 juli 2011

Kanjerkarper voor Dale? Dacht het niet!


De rietkant aan de rechterzijde...daar zitten ze!

Kanjer karper voor Dale? Dacht het ff niet!!
Begin van de week zijn de plannen al snel gemaakt. Ik wil weer eens op het kanaal vissen.
De weersberichten voor zaterdag zijn niet al te best en met diverse negatieve ervaringen in de polder met dit weer, wordt het kanaal een blijvende keuze.Het kanaal heeft een mysterieuze aantrekkingskracht op mij. Het is lekker diep en groot. Toch zijn er een aantal mooie stekken. 2 seizoenen geleden heb ik hier mijn recordkarper verloren door lijnbreuk. In de daarop volgende 2 weken wist ik welliswaar 4 karpers daar te vangen maar geen enkele daarvan had de proportie van de verloren karper. Na die 2 weken was ik de karpers daar volledig kwijt en keerde ik terug naar de ondiepe polderwateren.
Om 4:00 gaat het wekkertje. Binnen een uur ben ik vertrokken en met 5 minuutjes rijden ben ik bij het kanaal. Ik maak 3 voerplekken met gebroken Robin red boilies,vermengd met allerhande particles.


Voertje...


Als haakaas gebruik ik een halve boilie en 2 harde maiskorrels.Gisteravond een nieuw onderlijntje geknoopt met een ander formaat en andere soort haak,met desastreuze gevolgen zou later blijken….
Ik begin op de eerste stek. Een stalen damwand waar de wind vol op staat. Na een uur zonder leven struin ik door naar de 2e stek. Een stek aan de andere kant van het viaduct.


Andere kant van de brug..

Hier drop ik het pennetje strak tegen de houten schoeiing. Aan deze kant van het viaduct zie ik ook verschrikkelijk veel leven! Allemaal vis aan de oppervlakte,aasbellen en 25 meter bij mij vandaan springt een karper van 80 cm. of meer ,tot 2 keer toe in vol ornaat uit het water. Ik krijg vertrouwen! De karper sprong op een lang,recht stuk,dicht aan de kant. Ik besluit 2 voerstekken extra te maken op de plek waar ik de karper zag en nog op een ander stekje. De 2e stek levert na een uur vissen nog niks op en ga door naar de 2 nieuwe stekken. De pen ligt een meter uit de kant en ik kan hem nog net zien tussen de rietplukken door. Al gauw registreert de pen activiteit bij het aas en na 3 lome tikken gaat de pen langzaam onder. Dit is een typische karperaanbeet hier. Ik wacht tot de volgwakers mee gaan en tik vast. Ik dacht echt dat ik vast zat maar er komt beweging in het gevaarte! De karper zwemt heel rustig weg en ik kan er niks tegen doen. Wat een massief gewicht zeg! Op het moment dat de hengel zich schitterend krom buigt en de slip wil gaan tikken veert de hele boel terug! Ik zak door de grond….. Even spookt het nieuwe haakje door mijn hoofd en het misschien te zacht aangeslagen hebben als reden……. Verder gaan,Dale! Maar,shit zeg! Dit was wederom een hele beste karper en ik tril nog na als een rietje….
Ik ga terug naar de houten schoeiing. Binnen 10 minuten hetzelfde verhaal. 3 lome tikken en daarna zakt de pen heel stilletjes weg. Ik sla aan en weer karper! Yes! Roep ik nog. En dan….,ditmaal wederom een gevaarte,neemt het bakbeest een run en schiet de boel weer los! Ik krijg de haak met wat waterplanten eraan terug… Ik hoef jullie niet te vertellen wat er in dit stille gebied door de lucht galmde! Het zweet breekt me uit en ik voel me echt niet goed worden. Verslagen neem ik een bak koffie en rook een peuk… Daarna gaat mijn oude ,vertrouwde onderlijn weer aan het nylon. Waarom wilde ik juist nu een andere onderlijn met andere haak proberen? Waarom niet gewoon de oude vertrouwde blijven gebruiken?? Een vraag die ik mezelf stelde en waar ik tevens geen antwoord op had.
Hierna is het over en uit met de pret. De karper is weg en de brasem heeft het kanaal nu volledig onder controle. Ik vis tot 13:00 door en vang 5 van die slijmjurken.
Elke keer als ik hier in het kanaal vis en ik heb een grote karper aan de haak dan gaat er iets mis. Ik snap er echt niets van. Het lijkt alsof het niet zo mag zijn. Het zijn ook dure verliezen; de karper kan zomaar weken weg zijn. Iets anders om over na te denken is het filteren van die brasems,want als die beesten op dreef zijn dan krijgt de karper geen kans meer. Combinatie van particles voeren samen met een paar flinke bollen misschien? Ik ga het gewoon uitproberen.

Het kanaal;echt een verhaal apart…...

Groet,
Dale

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Dale,

Hopelijk heb je volgende keer meer succes,ik ga nooit een goed vangende onderlijn vervangen

groeten Peter de belg

Boudewijn zei

Da's mooi k.t Dale. De ommekeer komt wel. Je krijgt ze er in ieder geval op, om er iets positiefs uit te halen...
Groet,
Boudewijn

Koen Verweij zei

Dat is flink balen zeg! Toch zou ik de moed niet opgeven. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat ik een karper ving en deze binnen twee weken weer ving, op dezelfde stek en met hetzelfde aas! Misschien zijn je geloste karpers sneller weer vangbaar dan jij nu denkt! Houd moed Dale!

Groet,

Koen.

Dale Neijzing zei

Hoi mannen,

bedankt voor de reacties!
@ Boudewijn,idd...dat is iig iets positiefs,haha!

@ Koen,
ik geef de moed ook niet op hoor!
Ik heb weer wat onderlijnen geknoopt op de goede manier. De onderlijn die ik eergisteren had gemaakt gaf mij eerlijk gezegd al wat twijfels voordat ik ging vissen. Vooral de haakmaat en soort. Vanavond gaan we er weer tegenaan...

Groet,
Dale

Hans zei

Hoi Dale,

Van de vissen die je verspeeld leer je meer dan van de vissen die je vangt!

Met jou inzet weet ik zeker dat je ze er wel weer gaat opkrijgen en gaat vangen.

Gewoon weer doorgaan met je vertrouwde onderlijn systeem!

Maak een speciale voerplek om die brasems aan de praat te houden en vis ergens anders op die karper.

Groet Hans

Dale Neijzing zei

Hoi Hans,
bedankt voor je reactie!

Inderdaad,het schoot ook al een beetje door mijn hoofd om een aparte voerplek te maken voor die brasems.

Bedankt voor de bevestiging daarvan!!

Groet,
Dale