donderdag 29 juli 2010

De Meester en zijn Leerling

Karper penvissen met Hans Koeslag.

Hallo allemaal. Een verslagje van een ochtendje vissen met mede forumlid Hans Koeslag.

Een paar dagen geleden kreeg ik wat contact via de mail met Hans Koeslag. Het draaide er op uit dat we elkaar weer eens in levende lijve wilden ontmoeten tijdens een karperdagje. Nou,zo gezegd,zo gedaan! Hans is 1 van mijn grote voorbeelden en het is een eer om met deze karpervisser van formaat in 1 van "mijn" wateren te gaan vissen.

Gisterochtend was Hans om 5:15 op mijn adres. Een tocht voor Hans van 1,5 uur. Ik was al bezig met inladen en na een bakkie koffie gingen we naar de stek.Ik was wel bang voor slecht weer maar we hebben geen druppel gehad! Na 25 minuten komen we aan op de stek. Hengels en het ander spul uit de auto en wandelen maar... Ik geef Hans wat tips omtrent stekkeuzes en waar de karpers vaak het aas pakken.Over het haakaas hebben we het niet gehad..... We lopen een stuk langs het water.Tot een hek. Hier begin ik mijn pensessie. Hans loopt een stuk verder en al snel zie ik hem niet meer. Ik voer wat en ga er voor zitten.Er is zat activiteit en hoor ze duidelijk onder de riet/gras plukken aan de overkant smakken. Met korst er achteraan heeft geen zin;dat weigeren ze pertinent! Na een halfuur krijgt mijn pen,die 50 cm uit de kant staat, een flinke tik. Ik ben op scherp! Even later weer en zie ik flauwe kolken aan het water oppervlak. Ik verwacht dat de karper dus gevlogen is,maar dan! De pen stijgt 2 mm.en verdwijnt dan,steeds sneller, schuin onder het wateroppervlak. Ik sla aan en de eerste karper is een feit! Het is geen kleintje,dat voel ik direct.Deze vis doet meer wat met zijn gewicht. Na een minuut of 5 ligt de 74 cm en zo'n 18 ponds karper op de kant. Mooie vis!


Lekker gedrongen vissie

Ik besluit wat bij te voeren en ga wat andere stekken af. De eerst volgende rietpluk wordt het doelwit. Ik stel de pen af en drop hem naast wat rietplukken. De pen blijft direct hoog staan,zakt weer wat stijgt weer en gaat er dan schuin vandoor! Ik sla mis..... Nou,weer wat bij voeren en op naar de volgende stek. Hier is het vooral klein grut wat de pen beweegt. Ik gebruik 3 harde maiskorrels op de hair. Na nog wat stekken verkend te hebben begin ik weer aan het tochtje richting hek. Ik kom aan,leg de pen op de identieke plek waar ik de karper ving.Na nog geen 5 minuten scheert de pen er vandoor! Knal,weer hangen! Ditmaal een felle donder van 70 cm. Een mooie vis overigens.

Mooie kleur...


Ik besluit nu Hans te bellen hoe het hem af gaat. Ik krijg te horen dat hij veel aanbeten heeft en veel misgeslagen heeft. Ik krijg ook te horen dat er een aantal koeien zo gecharmeerd waren van zijn aanwezigheid dat ze hem begonnen te likken! Hij wel hoor,ouwe charmeur... Na het horen van mijn 2 vangsten besluit Hans mijn kant op te komen. We babbelen wat,ik aanschouw zijn prachtige materialen en we gaan weer verder met vissen. Na een halfuur ofzo ga ik even bij Hans kijken. Hij heeft een voorntje gevangen.Een voorntje? vroeg ik.Met wat voor aas vis je? Hans bleek met zachte,zoete mais te vissen en op deze stek is dat niet de allerbeste keuze. Er zwemt hier verschrikkelijk veel klein spul rond. Afijn,
een handje mais verdwijnt in zijn emmer... We blijven nu wat dichter bij elkaar.
Ik krijg een paar missers en ik vang in de tussentijd wel weer 2 brasems. Hans blijft nog even op een voorntje staan. We besluiten weer richting het hek te gaan. Nu is het Hans zijn beurt. Hij zit nog geen 5 minuten of er hangt een karper van zo'n 70 cm aan de BB van 4,85..... Een leuk gevecht aanschouw ik en ik schiet wat plaatjes......Hans met de woeste polderknol....

Hierna meemt de activiteit van vriend karper af. We vissen tot 13:00 en dat is mans zat. Je raakt behoorlijk vermoeid van dat geconcentreerd kijken naar dat pennetje.

We praten nog even over systemen en al dat soort zaken,heerlijk. Ik begeleidt Hans richting Wervershoof en ik geef hem een hand. Tot de volgende keer!
Hans,
ik vond het geweldig dat je hier wilde vissen!

Groet,
Dale

3 opmerkingen:

Anoniem zei

mooi verhaal en leuke vissen gevangen
t'word tijd dat ik terug in de kop van noord nederland zit
groeten peter

Hans zei

Prima verhaal Dale!

En een goede weergave van onze sessie,met leuke aktie foto"s.
Een dag als deze is wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.

Groet Hans

Anoniem zei

Hallo Dale,

Mooi verslag man.
Leuk dat jullie met elkaar gevist hebben. Zo leer je nog eens van elkaar.

Groeten,
Hans O.