dinsdag 6 april 2010

De eersten zijn binnen!

We zijn weer uit de winterslaap. 9 weken vorstverlet doen je geen goed,vooral als je niet kan vissen. Bovendien ben ik een ontzettende koukleum. Gelukkig gaan we nu echt weer de goede kant op.

Ik heb enkele korte sessies gedaan en 1 lange.7 uren welteverstaan waarin ik werkelijk geen enkele tik op de pen heb gehad;zeeeeeeeer ontmoedigend. Daar kwam afgelopen zondag verandering in!

De weersberichten voor die zondag waren bijzonder slecht. Er zou pittig wat regen gaan vallen. De hele week heb je lekker aangenaam weer en op zondag blijkt het wederom de slechtste dag te gaan worden. Ik maal er niet meer om.We gaan gewoon.

Na de paasbrunch bij schoonouders ga ik vissen. Het is omstreeks 14:00 dat ik op de stek aankom. Ik had me goed aangekleed en ook maar alvast mijn regenpak aangetrokken.
De temperatuur was eigenlijk verbazingwekkend lekker. Er stond ook bijna geen wind. Snel zat ik al te zweten.... Ik ga op pad om voerplekjes te maken. Lastige van deze sloot is dat de karper je nagenoeg altijd opmerkt. Je hebt 2 keuzes;

1.Verder van de slootkant lopen. Maar dan loop je in een dikke laag blubber en je steekt zo'n 2,5 meter boven de sloot uit.... dat is gewoon echt geen doen.
2. Heel dicht langs de slootkant maar dan gehurkt en heel,heeeeeel traag bewegen....

Ik kies voor optie 2. Al snel zie ik tijdens mijn ronde zomaar een dikke modderwolk en bellen op 3 meter uit de kant. Ik maak de hengel op gepaste afstand klaar voor gebruik maar dan is de karper al vertrokken... Mmmmm,weer verder. Maar wel weer voor het eerst activiteit gezien!

Ik heb de voerstekjes aangemaakt en be-vis ze om de 20 tot 30 minuten. Weinig actie.
Wel zie ik elke keer als ik me verplaats lichte boeggolven.....
Ik besluit me naar de eerste voerstek te verplaatsen. Daar heb ik gevoerd waar de sloot begint.Een soort kom met een flinke rietpluk. Ik zit daar een minuut of 2 en opeens zie ik aan de overkant een groep bellen opstijgen met wat golven die dwars over de sloot trekken. Die ga ik maar eens besluipen! Zachtjes sta ik op. Het was direct tegenover de rietpluk dus dat plekje kan je makkelijk terugvinden als je bent omgelopen.... Het moeilijke van het besluipen op deze oever is dat de wallekant loodrecht omlaag gaat. De vis kan je direct zien.Tenzij je de sluiphouding aanneemt en dan nog..... Ik zie de bellen niet meer. Toch besluit ik de pen te laten zakken. Dieper dan 40 cm. is het er niet. Ik strooi voorzichtig wat maiskorrels rond de pen en wacht het af. Na een minuut of 10 krijgt het pennetje een fel duwtje,daarna hortend en stotend zwemt hij weg. Ik geef een licht tikje en de eerste karper van 2010 is een feit!


Wie het kleine niet eert....

Dit karpertje van max.50 cm was lekker fel....
Tijdens de "dril" stond zomaar Paul naast me. Hij is ook een lid van het Lichtervissenforum en vist hier ook regelmatig. Nou kon hij mooi de foto maken!
Bedankt Paul. We hebben even over vissen en materiaal gekletst en toen besloot Paul weer verder te gaan. Ik ging bij een duikertje zitten waar ik ook gevoerd had.


De andere kant van de duiker....

Ik drop het pennetje pal voor de ingang/uitgang van het duikertje. Ik zit op de kant waar het water weer uitkomt door de wind. Goede keus ,achteraf, want na 10 minuten krijg ik een hele trage opsteker die dan bijna plat gaat liggen en daarna wegzeilt.
Een kleine tik is voldoende om deze karper van rond de 65 cm vast te tikken. Vechten doen ze nog niet echt. En wat voelen ze nog koud aan zeg!Deze karper had trouwens wel een hele grote bek voor dit formaat.Mooi hoor!

Wel kerngezond!

Ik ga weer terug naar de rietplukken en bemerk dat de wind guur is geworden en in kracht is toegenomen. De temperatuur lijkt ook wel enkele graden gezakt te zijn.
Ook hier weer na 10 minuten een zeer twijfelende aanbeet en ik weet niet goed het moment te kiezen om aan te slaan. De pen blijft hoog staan en ik besluit het er op te wagen;Mispoes! Wel mijn maiskorrels eraf.

1 van de stekken....

De temperatuur is nu echt flink gedaald,zo ook de activiteiten van de karpers.
Ik stop ermee en ga met een voldaan gevoel naar huis!

More to follow!
Groet,
Dale
Nog enkele foto's....

Uitdagend....


Mijn geliefde combi. 1,5 ponds glasvezel met Fin-Nor molen en 23/100 mono...Altijd fijn,dit soort plekkies....

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Dale,

Mooi verslag en een mooie vangst.
Je nieuwe seizoen is goed begonnen.
Ik hoop nog veel van je te kunnen lezen.

Groeten,
Hans O.