dinsdag 30 juni 2015

On the spotOn the spot.

Het wordt zo langzamerhand een bizar verhaal voor mij. Voor mij zijn het ongekende vangsten de laatste tijd. De kans is wel heel groot dat ik hier kort van kan genieten, want het is een drukke weg die langs het water loopt en de vangsten kunnen niet onopgemerkt blijven…. Voor nu, genieten met volle teugen!

Vorige week kreeg ik mijn nieuwe molen ‘in de bus’. Dit is een Fin-Nor Sportfisher. Mijn ervaring met Fin-Nor is redelijk positief. Enkele jaren geleden had ik de Fin-Nor Ahab. Een fantastische molen, maar die slip afstelknop is een regelrecht drama. De werking van die slip daarentegen, een waar genot! Met pijn in het hart heb ik de Ahab destijds weggedaan. En nu heb ik weer een Fin-Nor, met een fijne slip afstelknop. Dit model is echter een ‘instapmodel’.

Ok, vorige week dus.
De molen wordt volgespoeld met nylon en komt onder de CJW Boron/Grafiet CM13 te hangen. De wekker wordt op 4:15 gezet en ik besluit dan te vissen tot een uur of 11. Daarna is het weer tijd voor schoolzaken. De stek blijft voorlopig dezelfde; waar ik de laatste tijd veel en prachtige vissen vang! Wel houd ik er rekening mee dat het mogelijk wat rustiger zal zijn met de aanbeten. Ik heb er tenslotte al heel wat gevangen, maar ook heel wat gelost. En de paai is in aantocht.
Afijn, de voerstekken worden gemaakt en om 5:30 zit ik te vissen. De pen heb ik weer direct voor de duiker geplaatst. Binnen vijf minuten merk ik al dat er lijnzwemmers zijn en de pen wordt regelmatig onder geduwd. Ik moet wachten totdat die pen echt felle tikken krijgt en ‘wegzwemt’, want het water stroomt hier behoorlijk en continue. Na een kwartier zie ik die felbegeerde aanbeet en geef een haal met de hengel; pats! Raak. Een mooie, niet al te grote karper probeert weg te komen, maar ik houd de vis kort vanwege het vele plompenblad. Het drillen in deze omstandigheden vergt enige inspanning, maar ik kom hier iets verderop op terug.
De molen hield zich prima en de slip is prima af te stellen. Vooralsnog ben ik tevreden met deze Fin-Nor, hoewel de Ahab toch flink degelijker aanvoelde.
Het is onmogelijk om elke sessie te beschrijven op deze stek, want ik heb er vaak gevist en veel gevangen. Sessies van 3 uur resulteerden in 3 vissen en een enkele sessie ving ik er 5 in vijf uur. Een vis per uur….dat is echt ongelofelijk voor mijn doen. De foto’s spreken verder voor zich. Na de foto’s wil ik graag iets uitleggen over het drillen van karpers, want voor mij is dat nog steeds een ‘dingetje’ en een collega visser heeft mij zeer kritisch doen kijken naar mijn dril eigenschappen.
 \
Hier laat ik het eventjes bij, voor wat de foto's betreft. Dit zijn toch wel de gemiddelde maten die ik gevangen heb. Prachtige, best wel forse karpers.


 Het drillen.

Door een artikel van een collega visser, over het drillen op zich, ben ik kritisch gaan kijken naar mijn eigen dril kwaliteiten. Ik kan kort zijn; die is niet spectaculair goed. Ik ben altijd bang dat mijn nylon breekt, of dat ik teveel schade toebreng aan de bek van de karper. Toch is dat lang niet altijd nodig, dat bang zijn. Maar een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Als je in obstakel rijk water vist, dan is je slipafstelling cruciaal. Maar ook je eigen positie ten opzichte van gehaakte vis en obstakels. Dit weet natuurlijk elke visser. Maar je moet ook goed weten wat het bestand aan vis is, vooral ook om te kunnen verwachten welke grootte vis je mogelijk kunt verwachten. Het water waar ik nu regelmatig vis, is bezaaid met planten spul. Dit begint al op 2 meter vanaf de duiker. Dit in combinatie met die fijne polder torpedo's kan tot hachelijke situaties leiden. Ook moet ik zeggen dat ik nooit echt bij grove obstakels vis, op een uitzondering na. Ervaring op dat gebied is dus nog niet erg veel opgedaan.

In de loop van de sessies begon ik mijn slip steeds strakker af te stellen, waarbij ik merkte dat de hengel nog verder boog dan ik voor mogelijk hield. Op het moment dat ik dacht dat het fout zou gaan, ging het nylon aan het werk en daarna  trad de slip in werking. IJzingwekkende momenten, maar niet zonder resultaat.

Je moet ook durven. Ik bedoel, het is niet erg als de vis zich vast zwemt in de lelies. Ook hier merkte ik dat de vis dan snel moe is en met het juiste materiaal kan je de vis weer terug 'slepen'.

Een tijdje geleden, ik wilde bijna inpakken, had ik het pennetje weer voor de duiker geplaatst. Ik had al drie keer misgeslagen, maar de vis bleef telkens 'rommelen'. Op een gegeven moment pakte ik wat spullen bij elkaar en in mijn ooghoek zag ik de hengeltop stuiteren. De karper had zichzelf gehaakt en vluchtte de duiker in. Ik stond boven op de duiker, hengeltop onderwater. Ik had de hengel vast en deze stond bijna maximaal gebogen. Ik voelde de karper een sprint nemen. De hengel boog nog iets verder door en toen voelde ik de rek van het nylon het werk overnemen. De slip kwam er niet eens aan te pas en de karper kwam als een mak lammetje onder de duiker vandaan. Ik bedoel, soms moet je ook bepaalde situaties meemaken om door te krijgen hoe sterk en fijn het materiaal op elkaar is afgestemd. Ik praat hier dan wel over een karper van 70 cm. En die kunnen er echt wel wat van.

Ook ik heb weleens gesproken over karpers die 20 meter nylon nemen. Als je de slip niet goed hebt afgesteld en de karper 'ruikt' een obstakel, dan kan het spel snel over zijn; de karper zal er een schepje bovenop doen. Laten we het dan nog niet eens hebben over valsgehaakte karpers, want dan kan het helemaal een zooitje worden.


Kortom, ik blijf altijd kritisch kijken naar mijn eigen visserij en soms lees je weleens iets wat de boel op scherp kan zetten.Vergeet niet dat het kritisch blijven kijken vaak tot verbeteringen leidt. Voor je eigen kwaliteiten als visser, maar ook voor de veiligheid van de vis! Probeer altijd kalm te blijven en geniet van je visserij, op een verantwoorde manier.... Leermomenten blijven er altijd, als je er maar van leert en er wat mee doet. Zoals ik ;-).

Groetjes,

Dale6 opmerkingen:

Koen Verweij zei

Hoi Dale,

Prachtige vissen, maar ook een mooi stukje tekst over het drillen. Mijn vertrouwen tijdens het drillen wisselt wel eens. Als ik lange tijd geen lossers/breuken o.i.d. heb gehad neemt mijn vertrouwen toe, maar soms (niet altijd makkelijk te verklaren, en dan is leren ook moeilijk) gaat het wel eens mis... het vertrouwen moet dan door positieve ervaringen weer gaan groeien.

Dale, tot snel ;)

Groet,

Koen

Dale Neijzing zei

Hoi Koen,

klopt hoor. Soms gebeuren er onverklaarbare zaken waardoor je weinig vertrouwen hebt en minder strak drilt. Enkele weken geleden heb ik andere nylon op mijn molen gespoeld. Normaal gesproken vis ik met Daiwa Infinity Duo. Een zeer sterke nylon lijn, maar iets aan de stugge kant. Na goede verhalen gehoord te hebben over de Gamakatsu Specialist Flex, probeerde ik die. De eerste karper landde ik probleemloos. Bij de 2e....draadbreuk, op een vreemde plek. Dit was mij in jaren niet meer gebeurd. Of het was domme pech, maar mijn verstand zegt dat het lood te strak op het nylon was geknepen. Dit in combinatie met plantrijk water... Afijn, na die draadbreuk toch veel minder zelfvertrouwen. Ik besloot het lood zeer losjes op de lijn te knijpen, nadat ik 10 meter nylon had verwijderd. De volgende 2 karpers werden weer probleemloos gedrild. Ik heb ook besloten om tungsten putty te gebruiken als loodvervanger. Dit omdat het veel zachtere eigenschappen bezit. Dit lijkt mij beter in combinatie met de zeer soepele, doch meer slijtvaste lijn van Gamakatsu(volgens reviews van gebruikers...)...

Boudewijn zei

Hoi Dale,
wat een geweldig uurgemiddelde man, lekker! Genieten!
Zoals je al aangeeft, je moet in situaties komen om te ervaren wat je materiaal kan hebben. Dat neemt ook weer onzekerheid weg.

Dale Neijzing zei

Hoi Boudewijn,dank voor je reactie.

Ja, dat uurgemiddelde zet wel zoden aan de dijk. En heel fijn omdat ik deze hoeveelheden niet gewend ben ;-). Ik had ze 'gewoon' gevonden. Dat maakt het vangen weer een stapje makkelijker.

Over het algemeen vis ik in redelijk obstakel vrij water. Met riet heb ik geen problemen, maar er is gewoon vaak geen reden om strak te drillen in 'mijn' wateren. En dat doe ik dan ook niet. Deze nieuwe stek kon ik gewoon niet laten schieten, maar dat betekende wel een aanpassing aan mijn driltechniek.Dit vooral vanwege de enorme hoeveelheid aan plantenspul. Ervaring opbouwen dus.Vooralsnog loopt dat vrij gesmeerd!

Groet,

Dale

Anoniem zei

Hoi Dale, wou vragen if dd gebruikte CJW de 13 ft.CMH boron grafiet is van 2 lbs met topaktie?Ik heb een stugge CJW met 13 ogens,mvg S

Dale Neijzing zei

Beste 'S',

nee, deze heeft niet alleen topactie. Het is een hengel met 2 lbs arbeidsvermogen, maar buigt over de gehele lengte van de hengel.