maandag 1 juli 2013

Jeroen



Jeroen.

Jeroen is een dorpsgenoot. Een dorpsgenoot waarmee ik menigmaal Pinkpop heb beleefd. Ik wist dat hij ook van karpervissen hield,  maar dan van ‘die andere manier’. 



Ongeveer 2 weken geleden kreeg ik een berichtje van Jeroen. Hij was bezig met het penvissen maar, het wilde niet zo vlotten. Of ik misschien wat kleine tips had. Tja….. wat moet je daar nu mee.
Ik weet niet hoe Jeroen normaal vist, ken zijn wateren niet en noem maar op. Ik zie mijzelf niet als een enorm goede visser en daarom vind ik het nog lastiger om anderen tips te geven. Hoe kan ik nu tips geven, als ik zelf niet goed in mijn vel zit?
Om de een af andere reden vertrouw ik Jeroen. We hebben elkaar wat berichtjes verstuurd en daaruit mag ik concluderen dat hij serieus bezig is. Kijk!  Dat gaat de goede kant op.
Ik besluit om hem een ochtendje op sleeptouw te nemen. En dat ook nog eens op een nieuw water.
Afgelopen ochtend was het dus zover. Jeroen staat exact op tijd voor mijn deur. Mensen die op tijd zijn.. daar hou ik van. Hij daled die mening.
Na 20 minuten rijden zijn wij op de stek aanbelandt. Het is een water dat ik vorige week heb gezien, toen ik naar huis reed na een sessie. Ik rook de karper…..
We stappen uit. We babbelen wat. Ik zeg dat het altijd lijkt of er weinig tijd is om te vissen. We gaan aan de slag. Man, wat ziet dit watertje er heerlijk uit! Een meanderende poldervaart met een stuk of 6 duikers. Ja, wij voelen ons hier in ons element!
We voeren wat, we vissen wat. Het ruikt goed en ik vertel dat er eigenlijk niks mis kan gaan. Ik krijg gelijk….
Jeroen heeft gevoerd bij een duiker,  die geflankeerd wordt door een fraai bosje lelies. Een stek die ik overgeslagen heb omdat het ‘zijn’ kant van het water is. Ik zit 30 meter tegenover hem, bij de andere duiker. Ik hoor hem om 7:30 roepen. Hangen!! Ja!! Zijn eerste karper op de pen! Ik geniet met volle teugen. Een ietwat vreemd gevormde karper heeft zijn aas gegrepen. De karper heeft een dubbele knik. We zijn blij. Na wat foto’s gemaakt te hebben,  gaat de vis weer snel terug.


De 1e....

Jeroen pakt daarna de andere kant van de duiker. Die duiker wordt weer geflankeerd door overhangende  boomtakken, die half in het water liggen. Een perfecte stek! En ja hoor…. Binnen een halfuur kan ik weer gaan assisteren met scheppen! Een fraaie karper ligt eventjes later op de kant. Prachtige vis! 


Nummer 2


Dit wordt de dag van Jeroen. We gaan weer ieder ons weg. Soms zie ik Jeroen op zijn stekje pielen. Hij is echt aan het struinen en zoeken. Hij weet hoe het werkt en ik denk zelf dat hij gewoon lekker moet blijven pennen. Het gaat hem goed af.
Het blijft nu een tijd stil. Ik loop flink wat stekken af, maar mijn aas wordt volkomen genegeerd. Niet erg omdat dit de eerste test sessie is op dit water.  Rond 10:45 krijgt mijn pen een ‘wannabe’ aanbeet. Traag loopt de pen weg, maar zet niet door. Nee, ik was er al uit voor mezelf. Dit werd niet mijn dag. Ook niet erg, want mijn gast moet vangen! Daar gaat het vandaag om.
11:15. Ik word gebeld door Jeroen. Ja, zijn derde van de dag hangt! Het is ook meteen de grootste en mooiste! 

Nummer 3


Het is nu duidelijk; Jeroen had toevallig het juiste aas bij de hand. Hij kan nu een tijd van onzekerheid en twijfel afsluiten en ik ben blij dat ik daar iets aan heb bij mogen dragen.
Jeroen heeft 3 karpers en een giebel op de kant gekregen en ik loop rond met een knallende koppijn. We stoppen ermee. Beter kon het niet worden…

Jeroen, GEFELICITEERD!!!!

Groet,
Dale

5 opmerkingen:

Michael Schaper zei

Nobel Dale! Jouw vissen komen wel weer. Je weet in ieder geval dat er vis zwemt op het nieuwe water.

Jeroen, mooie vissen. Vooral die eerste vind ik mooi door die rug.

Groeten

Hans zei

Tja..als het de bedoeling was om Jeroen op weg te helpen met wat tips en truuks,dan is de missie geslaagd!misschien had je niet alles meteen moeten vertellen..en je verdient respect om notabene een nieuwe stek meteen maar te delen!ik heb het wel vaker gezegd,Dale het komt vast wel goed met jou en je visserij!

Groet Hans

Anoniem zei

Hoi Dale, mooi verhaal weer. Ook al vis ik graag alleen, soms iemand helpen geeft ook heel veel voldoening.

Deze karpers zien er wel apart uit! Licht van kleur en oranje vinnen. Zou dat een bepaald ras zijn? Ik was een paar weken geleden op Ameland en ving jaar vissen die er precies zo uit zagen, terwijl de vissen hier in de regio Utrecht veel donkerder zijn.

Ik moet nog regelmatig denken aan de tips die je me vorig jaar nog gaf via de mail. Na een paar weken statisch vorige week toch maar weer de penhengel gepakt. En met succes! een fraaie graskarper. Ga het binnenkort weer proberen.

Groet en benieuwd naar je volgende verhalen.

Arie Paauw

Dale Neijzing zei

Mannen, bedankt voor de reacties!

@ Michael,gaat wel weer goed komen ;-)

@ Hans, ik heb niet zoveel verteld, hoor. In ieder geval niets ten nadele van mezelf. Ik ben er nu wel achtergekomen dat mais hier niet gaat werken, dus ik heb ook een beetje mezelf geholpen ;-).

@ Arie,

of het met het ras te maken heeft weet ik niet zeker. Ik weet wel dat bodemgesteldheid en natuurlijk voedsel een oorzaak(kan) zijn, voor kleurverschillen. Ik heb gelezen dat bijvoorbeeld het eten van muggenlarven die oranje vinnen veroorzaakt en de bodem van het water (modder/klei of'zanderig') de kleur van de vis kan bepalen. Helemaal zeker weten doe ik het niet, omdat ik mij daar nooit in verdiept heb. Ik ben al blij als ik er eentje kan vangen ;-)

Groet,
Dale

Koen Verweij zei

Jeroen heeft natuurlijk zelf zijn vissen gevangen, maar toch ook wel dankzij jou! Hij zal je wel dankbaar zijn! En dat geeft jou natuurlijk ook weer een goed gevoel. En ook heerlijk om weer een nieuwe stek te hebben die ook nog eens vis produceert! Kun je weer even vooruit! ‘k Hoop dat je kunt blijven vissen de komende tijd… duurt niet lang meer en dan moet er ook gestudeerd worden. Toch?

Gr. Koen.