zondag 19 mei 2013

Rust+klassieke aanbeet = Winst

Het begon  gisteravond al om 22:00 ;

Ik stapte door de achterdeur richting de schuur, om mijn visspullen te pakken en klaar te zetten voor deze ochtend. De geur van vers gemaaid gras dwaalt door mijn neus. Er staat geen zuchtje wind. Een kriebel door de buik…. Het ruikt als een typisch zomerse vroege ochtend.
Ik pak mijn spullen. Mijn vriendin gaat richting slaapkamer en vraag en passant hoe laat ze de wekker moet zetten. Ik vertel haar dat de wekker op 5:00 moet, maar als ik mij ook naar bed begeef besluit ik de wekker op 4:00 te zetten. Het liefst ga ik meteen vissen, maar dat lijkt mij geen goed plan na 3 Westmalle tripel en een auto rit van 20 minuten…. Ik barst van de energie.

Vorige week schreef ik nog over de ogen die ternauwernood opengehouden konden worden, nu heb ik daar geen enkel probleem mee, ook al loopt de wekker een uur eerder af.
‘Het Water waar geen Hond komt’ is ook vandaag weer mijn keuze. Hoewel ik de voorkeur heb voor weersomstandigheden met flinke wind, is dit avontuur zonder wind ook weleens fijn. Het is intens stil rond mijn stek. Bijna spookachtig met die grijze lucht. Het water ligt er spiegelglad bij. Geen teken meer van paaiende brasems.


Spiegelglad..en koffie...


Hoewel ik hier vaak maximaal 3 voerstekken maak en meer op zicht vis, ga ik het vandaag wat grondiger aanpakken. Ik maak er nu 9 en ga ook niet langer dan 15 minuten per stek vissen. 5 van die voerplekken worden gemaakt met een mix van gebroken boillies, kikkererwt, hennep, zachte en harde mais. De overige 4 met blikmais. Met het voeren ben ik 1,5 uur zoet en ik kom er ook meteen achter dat mijn Gore-Tex schoenen hun functie verliezen; binnen 5 minuten doorweekte sokken….

Al vroeg in de ochtend springt er een karper tot 6x toe uit het water. Geweldig om te zien. Verder is er nauwelijks teken van leven. Wat een verdomd lastig water is dit toch ook. Het feit dat ik er (bijna) zeker van ben dat er groter spul huist, zorgt ervoor dat ik terug blijf komen. Ook al staan de geviste uren niet in verhouding met de vangsten. Mijn droom ligt hier genesteld…
Ik belandt op mijn 3e voerstek, niet wetende dat een prachtige, klassieke aanbeet in aantocht is. Koud ligt het pennetje in het water, of ik bespeur interesse in het aas.. Nauwelijks waarneembaar schuift de pen een paar millimeter tegen de stroom in. Ik kijk nog eens extra goed. Ja! De pen cirkelt bijzonder traag, zakt loom een paar millimeter, komt weer wat omhoog en zakt dan rustig weg….. PATS!! ZWIEP!! Een karper hangt weer! Elke keer als ik hier een karper haak, hoe klein ook, vervult een gevoel van trots mij. Ook deze is niet groot, maar het is een karper….op een water waar ik alleen ben…in een gebied waar niemand vist…waar de hazen je op een paar meter afstand naderen….. waar kleine karpers uit het water worden getrokken door grote roofvogels(ik heb de geraamtes zien liggen…)…. En de gewone mens ziet dit soort plekken niet eens! Loopt, rijdt, fietst en wandelt er zo voorbij… Gelukkig maar.

Ik vang weer een woeste rammer van 64 cm. en ben er blij, heel blij mee.Rammer 1e klas....
 De overige 8 voerstekken leveren niks op en ik besluit om 11:30 te stoppen.

Ik heb een stekje in de buurt van deze stek gevonden. Die ga ik morgen, onofficieel bezoeken. Maar die hengel gaat echt wel mee ;-)

Groet,
Dale

9 opmerkingen:

Willem Den Deurwaarder zei

Hey Dale,

Lekker vroeg erop uit, ik kies daar geregeld ook voor, tot grote ergernis van vrouwlief. Lekker gepend zie ik, hoop doet dan leven op een dergelijk water, zeker als je pennetje raar begint te doen. Mooie polderkarper by the way!

Gr Willem

Boudewijn zei

Mooie Dale,
zolang de fantasie en verlangen er zijn blijft het vlammetje branden en oplaaien.

Peter Linzell zei

Hoi ouwe rammer,

Lekker hoor! Na de Halve Marathon heb ik nu ook weer de tijd en rust gevonden om gericht op karperjacht te gaan. Voor de Halve wel af en toe een uurtje gevist met de pen, maar slechts een brasem gevangen. Gisteren samen met vismaat Raimond de tanden erin gezet, en YES!!!

Pen-groeten,
Peter

FER zei

Voor in de polder zeker geen klein rammertje. Man, 4:00, da's echt vroeg. Is het jou ervaring dat je 's ochtends bij zon opkomst beter vangt? Gaaf dat je de enige bent, de wereld voor jezelf.

Grtx, FER

Michael Schaper zei

Hoi Dale,

Het is weer een mooi verhaal geworden. Die ochtenden zijn erg fijn om te vissen. Lekker als je dan ook nog wat vangt. Daar kan je de hele dag blij mee zijn. De middag kan je dan nog lekker sociaal besteden met een lach. Ik ben benieuwd hoe je dag vandaag is verlopen.

Groet

Dale Neijzing zei

Hoi mannen,
bedankt hoor de reacties! Doet mij wederom erg goed!!

@ Boudewijn,
als er geen geloof is, dan kan je net zo goed stoppen ;-).

@ Peter,
ja,je gaat weer de 'goede kant ' op...;-).

@ Fer,

nee,ik vang de vissen eigenlijk nooit vroeg. Maar het vroeg beginnen zit in mijn systeem. Ik wil eigenlijk iedereen voor zijn en ook kan mijn voer het werk alvast doen.

@ Michael,

ja, een vis kan je dag wel goedmaken!

Vandaag was niet zo bijzonder. Ik besloot even flink uit te slapen. Ik heb de nieuwe stek bekeken,zonder hengel. Hoewel er vis zat viel het toch wat tegen. Te dicht langs de weg...

Groet,
Dale

Koen Verweij zei

En alweer een karper! Het gaat goed Dale :) Lekker verslag weer…

Gr. Koen.

Dale Neijzing zei

Hoi Koen,

ja...het is weer karper en ik mag niet klagen. Toch doe ik dat. Hoewel het een prachtstek is, levert het niet op wat ik hoop.. Ach,het seizoen is nog vroeg ;-).

Groet,
Dale

M. de Vries zei

Hoi Dale,

Een mooi verhaal weer, en zo zie je maar, de aanhouder wint. Ook is het fijn een water een soort van voor je zelf te hebben, lekker rustig en voor jou wel de moeite van het vissen waard.

Gr, Marcel

Ps. Kijk ook eens op mijn blog: Jagen naar succus met de pen