dinsdag 25 oktober 2011

Onwennig

Onwennig...

zo kan ik het best de afgelopen zondag omschrijven.

Op het laatste moment kook ik de particles. Het voelt vreemd,apart.Het gevoel wat ik krijg op dat moment lijkt in elk opzicht op het gevoel dat ik krijg in het vroege voorjaar;onwennig. Ik ga op pad met een 2 ponder van cjw met 31/100 Daiwa infinity. Veel te zwaar voor de wateren die ik wil en ga bevissen maar ik wil vertrouwen in deze combinatie krijgen. Het "voelen" is belangrijk voor evt. nieuwe avonturen.

Al snel rijg ik kikkererwt,tijgernoot en mais op de hair. Ik bevis duikers,bruggen en rietkragen die vol in de zon liggen. Geen resultaat. Ik besluit een oude stek te proberen. Die stek ligt in de luwte door een bomenkraag. De zon doet haar best. Ik kan zelfs een shaggie draaien! Maar nee,geen enkel teken van leven. Ik zoek,ik ploeter,ik struin rond. Vertrouwen zakt diep weg. De wind gaat tekeer in dit poldergebied. Wat begon als een hoopvol avontuur,eindigt in doffe ellende.

Ik ben ze kwijt.....

zondag 9 oktober 2011

Koude handen

Het penvirus is nog steeds niet over,gelukkig.

Vandaag(zondag) had ik een gaatje gevonden om te vissen. Waar ik wilde gaan vissen wist ik nog niet maar er moest gevist worden! Op 1 van mijn ontdektochtjes naar nieuw water(die ik had gevonden) zag ik nog een watertje liggen. Ik besloot onder het autorijden(het water had ik nog niet bekeken) daar eens te gaan kijken.

De auto wordt langs de weg geparkeerd,vlak voor een smalle brug. Ik zie direct een boom die flink over het water hangt!



De "boom"...


Oei,de spanning begint zich nu al op te hopen.... Het is een krappe stek; Ik kan de pen naast de boom planten en links is al direct de flinke pijler van de brug. Het is gevaarlijk en krap. Ik maak alvast een plan in mijn hoofd mocht ik een karper haken. Als de karper richting de pijler vertrekt ben ik kansloos. Het draad schuurt onvermijdelijk stuk op de pijler. Als de karper richting boom gaat dan moet de top direct onder water geduwd worden anders komt de lijn onherroepelijk vast te zitten in dat struikgewas. Globaal gezien moet de vis op zo'n kleine 20 m2 uitgedrild worden en dan het liefst recht voor mijn neus.
Ik maak voerplekken aan elke zijde van de boom. De andere zijde van de boom is veiliger want ik zou de vis richting open water kunnen sturen.

Ik heb me goed aangekleed en heb mijn regenpak bij me. Het is 12:00 wanneer ik begin te vissen. In mijn rug de grote open vlakte,voor mijn neus de brug,de boom en een flinke golfslag.Het kolkt gigantisch.Ik zit eigenlijk direct aan een zijsloot van een kanaal. De andere kant van de brug geeft toegang tot het kanaal.


Toegang tot het kanaal...

Na 15 minuten krijgt de pen een enorme opsteker en zeilt rustig weg.....Mispoes! Dit neigt naar brasem. Mijn aas ververs ik en ik leg het zaakje weer op de plek. Maar zomaar ineens kolkt het water alle kanten op. Er zijn hier ook zoveel obstakels;
brug met pijler,boom,flinke golfslag en de stroming gaat tegen de wind in.... Ik kon dit al eerder zien aan de bladeren die "op half water" de tegengestelde richting indreven. Toch staat de pen retescherp afgesteld. Soms drukt de stroming de pen net iets onder het wateroppervlak maar ik kan de pen nog goed zien.


Nog goed te zien....


Ik besluit naar de andere kant van de boom te verkassen. Het begint nu nog harder te waaien en de regen komt nu met bakken uit de lucht. Het doet me niets,er is een vis die ik wil vangen.... Langzaam worden de handjes kouder en kouder....

Ik leg de pen in. Na een minuut of 10 krijgt de pen een lichte tik en dan niets meer. Ik wil het zaakje nakijken en haal de boel op. Ik voel een zeer lichte weerstand en ik blijk een blad gehaakt te hebben. Mmmmmmm,er zullen wel meer van die bladeren of andere zaken op de bodem liggen. Ik besluit de haak te voorzien van eerst een maiskorrel dan een piepschuim balletje en dan weer een maiskorrel. Zo hoop ik dat de boel een beetje zwevend blijft. Of i.i.g niet te snel naar de bodem daalt en daar direct vasthangt aan een blad. De laatste maiskorrel laat ik de punt van de haak beschermen. Dan haak ik zeker geen blad!

Na een halfuurtje krijgt de pen een tik,steekt hoog op en loopt hoog over het water weg. Ik tik vast op een brasem. Toch een vis! En misschien dat de verandering van techniek mij wellicht geholpen heeft? Ach,ik ben toch blij met deze rakker alleen mijn schepnet niet. Die zit vol slijm(sorry Cor).

In de aankomende uurtjes heb ik meerdere aanbeetjes. Geen doorzetters.Meer een beetje wantrouwend. Helaas had ik het kattenvoer thuis gelaten,bleek achteraf....

16:00. Ik kan geen peuk meer draaien door de verregende en koude handen. Ik stop ermee. Alles is zeik-,en zeiknat al had ik dat niet allemaal in de gaten. Ja,toch was ik nog zeer gefocust bezig!

Hier kom ik nog een keertje terug!

Groet,
Dale

zondag 2 oktober 2011

Verwarring

September,Oktober....de meeste (zo niet alle) karpervissers vinden dit de beste maanden om te vissen. En natuurlijk hebben zij gelijk. Elk jaar neem ik mij voor langer door te vissen.Elk jaar hoop ik dat gevoel langer vast te kunnen houden. Elk jaar mislukt dat weer... Als het dan ook nog eens 25 graden is op 2 Oktober,2011 zegt mijn lichaam dat er iets niet klopt. Mijn hele lichaam vertelt mij dat ik moet gaan stoppen,dat het mooi is geweest,dat het seizoen voor mij over is. Het overkomt mij gewoon van de ene dag op de andere. De hengels staan boven,nog opgetuigd. Mijn splinternieuwe schepnet staat nog klaar voor de volgende pen-tocht. Ik kan het bijna niet meer opbrengen om te gaan vissen. Het gevoel van verlangen naar die volgende schitterende karper raakt weg. Ik zie mijn materieel staan. Ze lijken mij te vragen of we alsjeblieft nog een paar keer dit seizoen gaan vissen. Ik raak toch wat geemotioneerd bij dit hele gebeuren. Voordat het schaakseizoen echt losbarst moet ik de hengels nog echt even troosten. Het schepnet zal en moet zeker nog 1 maal gebruikt worden bij de vangst van minimaal 1 karper. De hand strijkt over het hart en ik besluit het vandaag(zondag 2 Oktober) toch nog te proberen. De wekker gaat om 5:00. Mijn vriendin "schopt" mij uit bed. Ik dacht dat ik moest werken,gelukkig scheelt dat nog een dag. Automatische piloot aan en om 6:30 ben ik aan mijn favoriete watertje gearriveerd. Het is nog donker en mistig. Zo mistig dat ik onderweg niet harder heb gereden dan 60 km/u. Ik blijf in de bus zitten tot het wat lichter wordt. De hengel wordt in de bus klaargemaakt en dan,rond een uur of 7, stap ik uit. De mist scheert over de weilanden,het riet is al halfdood en hangt slap over het water. Het onderste gedeelte van het riet is geel en de laatste punten zijn nog groen. Als slappe vaatdoekjes hangt het riet erbij... Het is nog fris.... Ik maak geen voerplekjes van te voren maar besluit direct te gaan vissen en dan gooi ik een klein handje particles erbij. Heeeeeeeeel traag zie ik het onderwaterleven ontwaken; een boeggolfje daar,een jagende snoek hier. Plichtsgetrouw bevis ik enkele stekken af die karper kunnen opleveren,echter de spanning is bij mij compleet zoekgeraakt. De mist trekt weg,de zon breekt flink door en dan is het zomaar warm! De karpers leven een klein uurtje op. Het is het eerste uurtje dat de zon flink schijnt en de mist dus wegtrekt. Ik haak een karper op de t-splitsing. De vis trekt een machtige sprint. Na een paar keer door de slip te zijn gezwommen besluit de karper er echt vandoor te gaan en zo sta ik weer met een wapperend lijntje aan de kant. Alles nog intact,aas eraf. Ik check de haak en ik vind de haak bot aanvoelen. Ik maak een nieuwe onderlijn met een andere haak en besluit de andere t-splitsing op te zoeken. Al snel stijgt de pen en schiet er dan vandoor. Ik haak een mooi schubje van 61 cm. en kan de vis al snel scheppen. Wat zijn dit soort karpers toch mooi.....
Beslagen lens....kreeg het nagenoeg niet verholpen...
iets betere foto.... Daarna is het ook meteen weer gebeurd. Het wordt warm,te warm. Karpers zijn er nu nauwelijks meer te bespeuren en ik besluit te stoppen. Een beetje verward maar toch blij met de vangst loop ik terug naar de bus.... Zal dit dan de laatste karper zijn voor mij? Voor dit seizoen? De kans is groot,heeeeeeel groot.......

zondag 11 september 2011

CJW net ingewijdt

Vandaag kwam Rene Kleimeer langs om een hengel van mij over te nemen. Wij besloten er ook maar een paar visuurtjes aan vast te plakken. Ik kies weer een andere stek dan doorgaans tevens ook omdat ik nog niet in deze omstandigheden daar gevist heb. Ik ben nog steeds dat water aan het leren "kennen". Er staat veel wind,heel veel wind. Ik houd daar wel van en Rene hopelijk ook! Een paar blikken mais gaan mee en dat zachte mais dient ook als haakaas. Ik hoop dat ik het nieuwe schepnet hier kan gaan inwijden!
De voerplekken worden gemaakt en zo gaan we ieder ons eigen weg. Ik begin aan het eind van onze route.
De wind staat nagenoeg vol in de lengterichting van de sloot,ook een beetje op onze kant gericht.
De pen staat als een huis in die woeste golven. Al snel krijgt de pen een licht opstekertje. Dan schiet de pen onder en sla ik vast op een brasem. De brasem is dus de eerste vis die dus het nieuwe net van binnen mag bekijken. Het net overigens in volledige lengte. En die is nodig hier! Het werkt perfect! Het is een schitterende brasem trouwens. De vis zwemt snel weer rond.
Ik ga richting de andere voerplekjes. De eerste voerplek levert niks op. Ik loop door naar de 2e. Vanwege de wind ben ik genoodzaakt wat verder in te werpen om vervolgens het zaakje rustig terug te draaien. Top dicht bij het water houden anders komt de lijn tussen de rieten. Nee,de pen ligt wat te ver van de plukken vandaan. Ik herhaal bovenstaande en de pen schiet direct weg! Ik sla aan op een karper! Yes! De vorige week aangeschafte Boron/Grafiet van 4 meter lang en t.c. van ongeveer 2 pond(CJW) buigt flink door. Het is geen grote karper maar wel lekker dik. Ik ben meer dan tevreden met deze karper van 60 cm.!



Toevallig kwam Rene net aanlopen en zo kon hij even assisteren door een foto te maken. Het is een mooie vis.


Samen met het CJW-net


We gaan ieder ons eigen weg weer en onderweg naar een ander voerplekje kom ik een buis tegen. Niet dat je de buis ziet,maar het water stroomt er flink uit. Haaks op de sloot die wij bevissen ligt een andere sloot. Je kan de sloot niet in een keer zien omdat hij achter een talud ligt. Deze sloot dient meer(waarschijnlijk) als water afvoer van de weilanden. Heb er ook nooit leven van vis gezien en het ziet er vrij dood uit.
Ik strooi wat mais bij de uitlaat.Altijd interessant. Ik loop hierna verder naar de andere voerstek. Hier gebeurt niks en ik loop na een 30 minuten weer terug richting voerstek bij de buis. Ik leg het pennetje dicht bij het wilde water en de pen zeilt meteen weg! Ik sla een gat in de lucht en de maiskorrels zijn van de haak... Snel doe ik weer 3 maiskorrels op de haak en leg het pennetje direct weer op dezelfde plek. De pen krijgt direct weer een tik en zeilt dan weg! Ik sla weer vast op een karper. Wauw!!! 2 keer op het juiste moment op de juiste plek! Dit doet mij goed. Ik fluit op mijn vingers richting Rene,die net verder wilde lopen. Hij draait zich om en komt naar me toe lopen. Deze karper voelt wat zwaarder aan. Na een leuke maar korte dril belandt ook deze vis weer op de kant. 62 cm. Ook weer een mooie,dikke vis met een flinke knik achter de kop.


Mooie vis weer...


Deze vissen gaan nog wel uitgroeien tot grotere jongens. Rene maakt wederom een paar foto's en dan gaan we ieder onze weg. De vissen zijn flink actief maar het valt wat later toch stil. Rene heeft nog een losser gehad. We vissen door tot 17:30 en houden het dan voor gezien. Ik ben nog een beetje moe van een vrijgezellendag gisteren en enig activiteit van vis is nergens meer te bespeuren...

Ja,ik ben tevreden!

Groet,
Dale

vrijdag 9 september 2011

Cor Spinhoven en schepnetten

De meeste vissers die een bezoekje wagen aan Cor Spinhoven,doen dat voor een hengel.
Cor heeft een schitterende reputatie opgebouwd als hengelbouwer en wat voor een hengelbouwer!

Na een paar keer gevist te hebben met Hans Koeslag kwam ik erachter dat hij als schepnet een echte,onvervalste Cor Spinhoven net gebruikte!Helaas was zijn eerdere net van CJW gestolen maar het bleek dat hij die al 35 jaar had gebruikt! Daar had ik nog nooit bij stilgestaan, om een schepnet te laten bouwen. Na mijn eerdere zeer slechte ervaringen met verschillende grote merken en hun netten besloot ik dus de stoute schoenen aan te trekken.
Na wat heen en weer ge-email met Cor stond eindelijk dan de afspraak vast. Mijn eerste bezoek aan Cor is een feit. Niet voor een hengel dus! Ik ben best wel een beetje zenuwachtig om een hengelbouwer die zo beroemd en geroemd is in levende lijve te gaan ontmoeten.Thuis had ik een wensenlijstje omtrent het net gemaakt.
Ik kom aan bij zijn "winkel" en sla de deur open. Ik word hartelijk ontvangen en ontmoet een paar andere vissers. Samen met de koffie is dit natuurlijk een gezellige bedoening. Tussendoor moet ik zelfs nog wat euro's in die verrekte parkeermeter stoppen. Wat een dieven......Maar de gezelligheid doet dat eigenlijk snel weer vergeten.
Ik geef mijn wensenlijstje af en we nemen het even door. Alles wat ik heb ingevuld kan gerealiseerd worden en dat doet mij zeer veel deugd! Cor vertelt dat het zo'n 3 weken zal duren.
Na 3 weken krijg ik het verlossende telefoontje. Het net kan opgehaald worden.
Gisteren dus weer richting Amsterdam,waar de koffie al snel weer voor mijn neus staat. We kletsen over van alles en ontdekken dat we het vaak met elkaar eens zijn over bepaalde dingen. Dat praat ook lekker vlot,haha! Het net wordt tevoorschijn gehaald en ik ben verbluft over het eindresultaat!
Met het netwerk meegeteld bestaat dit net uit 4 delen. Super compact! Het net is in verschillende lengten te maken. Voor de meest extreme gevallen kan het net een lengte van 3,85 behalen. Net zoals bij Hans Koeslag vis ik ook nog wel eens op hoge,steile en korte dijkjes en ook nog eens met flink wat riet dat over het water hangt. Dat net is dan een perfecte oplossing met die lengte.Met wat persoonlijke details is dit net precies hoe ik het wil hebben.Wat ben ik blij!

Cor,bedankt voor je vakmanschap en de snelle "levering"!!!

Hierbij wat foto's.




















Groet,
Dale

woensdag 7 september 2011

Irritatie

Irritatie

Irritatie,een vervelend maar toch ook een interessant woord. Ik heb regelmatig last van irritaties,helaas.
Wat mij de laatste tijd echt mateloos irriteert is het “karperverzorgingsgefuhl”. Natuurlijk,de vis dient goed verzorgd te worden. Zowel tijdens de dril als op de kant. Maar waar het om gaat is dat ik nu steeds vaker die troep zie waar je de haakwond mee moet verzorgen. Als je dit niet doet dan hoor je niet meer bij de club,zo wordt je duidelijk gemaakt. Ik heb wel eens een discussie gehad met een persoon over dit goedje. Die vertelde mij dat Koikarperhouders dit ook gebruiken en daarom is het dus logisch dat wij dit als karpervissers ook zouden moeten gebruiken. Hier wringt bij mij de schoen.
De Koikarpers waar deze persoon over sprak ,groeien op in een BESCHERMDE omgeving. Dat is wat anders dan vissen vangen in kanalen of in de polders… Ik ben van mening dat je in OPEN water NIET van die troep moet gebruiken. Je gaat de vis verpesten. Straks helen die “verschrikkelijke” wonden niet meer uit zichzelf! Worden ze afhankelijk van die zooi. Net zoals de mens met al hun medicijnen. Uitzonderingen daargelaten!!!

Onthaakmatten….Hoe sommige “medekarpervissers” daar over praten….verschrikkelijk! Als ik zie hoe mensen worden afgezeken als de karper in het heerlijk malse gras ligt en dus niet op een onthaakmat ligt… Mensen! WE SLAAN DOOR!!!!! Nee,we moeten al die zooi kopen ”want anders gebeurt er misschien wel wat met de vis”. En de industrie maar handenwrijvend geld tellen…
Nu ik toch bezig ben… Materiaal……
Doodziek wordt ik van die zogenaamde grote merken. En dan vooral de schepnetten. Wat een bagger zit er tussen zeg. Fox netten…binnen een week zaten de gaten in het net. De boel liet gewoon los! Dagdag net van 130 euro… Ultimate schuifnet; belangrijke onderdelen die loslieten na een paar maanden… Soul …….spanningskoord dat brak na een maand of 3, spreiderblokken die spontaan van de steel loslaten.
Nee,de hype is nu wel zo’n beetje volmaakt. En iedereen elkaar maar afzeiken vanachter de computer. Mensen die blij zijn met het vangen van een “knolletje” worden al niet eens meer als volwaardig beschouwd. Je telt pas mee als je een vis vangt vanaf de 30 pond. We gaan voorbij het romantische aspect van deze bijzondere tak van de visserij. Alleen de ponden tellen nog,niet de vis . Sorry,gelukkig hoor ik niet bij deze verlepte en verdorven club.
Zo,dit zat mij dwars. Dit is puur wat er in MIJN hoofd zit. Ik wil hier ook geen discussie mee uitlokken en bedoel dit ook zeker niet persoonlijk!
Mensen,ga vissen,ga genieten. Gebruik je gezonde verstand!

Groet,
Dale

zondag 4 september 2011

Zwak,ziek en misselijk..en toch vangen....

Korte impressie..... Gisteravond mosselen gegeten bij mijn schoonouders. Ik proef een mossel die niet lekker smaakt. Ik spuug hem uit maar toch blijft er een vreemde smaak achter. Thuis maak ik de boel klaar om zondagochtend te gaan vissen. Ik voel me wat draaierig. Zou dat door die ene mossel komen? Ik heb al een slechte ervaring met een haring achter de rug.... De wekker gaat om 4:30. Ik sta op en voel me echt niet lekker. Ik zit wat op de bank naar de grond te staren. Twijfel;thuis blijven of toch doorzetten? Doorzetten it is! Koffie maken en gaan. Weer met de pen en de waker op stap,naar hetzelfde watertje. De wandeling kost me veel energie. Ik voel me zwak. Alles gebeurt op automatische piloot; voeren,hengels klaarmaken,bakkie koffie. Zelfs de koffie kan mijn waardering niet krijgen. Ik zweet,die verdomde darmen en maag spelen op. Ik zie zelfs niet helder meer. De pen krijgt verdorie weer binnen 5 minuten een paar tikken. Hij verdwijnt,ik kan niet aanslaan want de pen komt vlug weer boven. De "afstand"hengel wordt weer klaargemaakt. Man,man...wat voel ik me beroerd.... Ik heb de twee bochten bevoerd. De hengel gaat naar de bocht die gister als laatste een vis opleverde. Binnen een uur controleer ik die hengel 2 maal. 2 maal heeft een zoetwatermossel/oester zich om mijn aas geklemd?! Ik kon het zien want ik trok ze boven. Na verloop van tijd lieten ze los. Ik gooi de hengel naar de zonkant,waar tevens ook de wind op staat. Ik had echt meer activiteit verwacht onder deze weersomstandigheden maar het is een doodse bedoening. Ik ril wat... Ik loop de andere voerstekken af binnen een uur. Geen vis te bekennen. Dan kom ik weer aan op de T-splitsing. Het zwikkie ligt allemaal op haar plek. Uuuuuuuuuuren gaan er voorbij.... Uit ellende ga ik mijn email maar checken op mijn mobiel. Dan..uit het niets,het is 10:45, een ziedende run op de afstandhengel! Ik schrik me het leplazarus. De vis heeft al zo'n 40 meter draad te pakken voordat ik de hengel in mijn hand heb. Dan is een baitrunnertje wel handig... De vis kan ik makkelijk terughalen. Een schub van 69 cm. is de boosdoener.
Vechten tot het bittere eind. Ik verbaas mij keer op keer over de kracht van deze vissen, van dit formaat. Ik voel me wat beter. Na deze vangst blijft het angstvallig stil...zo'n 2,5 uur. Ik stop. Ga naar huis en neem een lekkere douche ;-) Groet, Dale

vrijdag 2 september 2011

Pen vs. "Vast"lood: 0-2

Ik heb er al eerder een berichtje over geschreven; het vissen met schuiflood. Het water waar ik het meest vis leent zich er uitstekend voor. Er zijn wat stekken die met de pen onbereikbaar zijn. Je moet gewoon net even te ver werpen en dat kost scherpte. Ook krijgt de wind en de lichte trek dan teveel grip op het nylon. Je gaat zitten kloten.... En dat kost vis....waar ik de laatste tijd zowiezo erg goed in ben. Ik had besloten om vandaag met 2 hengels te vissen; 1 penhengel met het pennetje en 1 hengel met het z.g. schuifloodsysteem. Het schuifloodsysteem wordt op 2 bochten op een T-splitsing uitgetest. Vaker heb ik al op deze manier mooie karpers weten te vangen. Met de penhengel ga ik mijn "gewone ding" doen. Om half 6 ben ik bij het water aanbelandt. De 2 hengels,rugtas,schepnet,Delkim en prikkers gaan mee op pad. Het is nog flink donker. Onder het lopen maak ik een aantal kleine voerplekjes. Wat is het heerlijk stil! Ik zie de nevel over het water zweven en verder de polder in zie ik een dieprode gloed. De zon ontwaakt...
Op het eindpunt van mijn voerroute,bij het hek, maak ik de hengels klaar. Eerst de penhengel. Het nieuwe hoofdlampje biedt de perfecte uitkomst.Ik monteer als laatst een breekstaafje op de pen en doop het zaakje dan in het water. Ik draai me om om de spulletjes weer op te bergen maar ik wordt door iets tegen gehouden. Ik draai mijn hoofd terug richting het pennetje. Wat?? De pen cirkelt wat rond....gaat wat heen en weer. Ik kan in de schemer nog net wat rietplukken opzij geduwd zien worden... Het pennetje ligt er koud 10 minuten in! Ik mompel iets in mezelf in de trant van "Krijg nou wat...".. De pen schuift dan in een vloeiende beweging weg. Ik sla aan en haak een stevige karper die er direct vandoor sjeest. Voelt best aan maar dan,tja het wordt eentonig,schiet de boel los... Ik ben beduusd van het gene zich binnen 10 minuten allemaal voltrekt! Ik besluit de "afstandhengel" klaar te maken. De bocht die ik wil bevissen ligt als eerste in de zon en altijd zie ik daar rietplukken door elkaar schudden. De Delkim wordt geinstalleerd. Dan de hengel. Ik monteer eerst een stuitje,dan een schuifloodje van 20 gram(meer heb ik niet) weer een stuitje en dan een kort onderlijntje op het nylon.Zo hoop ik dat ik de boel niet in de war "gooi". Het bovenste stuitje schuif ik tot zo'n 30 a 40 cm. van het onderste stuitje. Het zaakje wordt met een perfecte onderhandse worp precies op de stek gedeponeerd,zo'n 15 a 20 meter bij me vandaan.Tegen de rietplukken aan.
Afstand vs. pen....
Nu draai ik de boel langzaam strak en zo komt het schuifloodje tegen het onderste stuitje(hoop ik!) aan. Als de karper het aas pakt dan krijgt hij/zij 30 tot 40 cm. ruimte om weg te zwemmen. Zonder enkele weerstand. Die weerstand komt zodra het schuifloodje tegen het bovenste stuitje aantikt. Een licht,subtiel zelfhaak systeem! Mijn penhengel krijgt een nieuw uitdagend stekje voor zijn kiezen en voordat ik het weet hoor ik een "Bzzzzzzzzzzz" toon uit de Delkim komen! Hij zet niet door en de waker zakt en blijft hangen. Ik kijk naar het verdwijnpunt van mijn lijn en zie die langzaam verplaatsten. Toch maar even een tikje geven! Ik vang een Giebel.... Ik raak die beesten echt zat nu.... Eerst ga ik nu maar eens de voerplekjes aflopen. De andere hengel wordt aan de kant gelegd,achter het hek verscholen tussen het gras samen met de Delkim. Niemand kan het zien zo. Nu eerst eens even struinen! Geen enkel teken van leven op de voerstekjes. Binnen een uur ben ik terug bij het hek en installeer het schuifsysteem weer. Mooi,de boel staat binnen een minuut op scherp! Ik check de boel nog even en ga dan met de penhengel een meter of 3 verderop zitten. "Bzzzzzzzzzzzzzzz......bzzzzz.....bzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!!!! De waker klapt tegen de hengel,de Delkim zoemt er op los en de slip gaat als een tierelier!!! Ik pak de hengel,blokkeer de spoel en draai de slipknop een aantal maal om. Er hangt een fijne karper aan! Yes!! En hij blijft hangen ook! De karper komt na de run wat loom over. Ik pomp de vis terug en de vis zigzagt wat voor mijn voeten langs. Na een minuut of 8 schep ik de vis. Wat een mooi beest zeg! Ik til de boel op maar...ik voel wat in het net knappen... Ik kan niet direct zien wat het is maar ik heb er geen gerust gevoel bij. De vis komt op de kant en nu merk ik wat het is; het is het spanningskoord tussen de armen van het net! WAT KRIJGEN WE NOU WEER!?!?!?!?!????? Dit ding is een paar maandjes oud? De karper wordt op de kiek gezet en weer teruggezet. 71 cm. bij 18 pond. Heerlijke vis!
Zelfde vis... Ik besluit,ondanks het kapotte net,door te vissen. Ik red me wel. Ik loop meerdere keren de voerstekken af maar op dit tussenstuk zit totaal geen vis. De bocht levert ook niks meer op. Een periode van volkomen passiviteit steekt de kop op. Temperatuur stijgt,zonnetje breekt door,vlak water.... Zo heen en weer ik wat tussen de voerstekken en de bochten. Uiteindelijk steekt er een windje op en die staat vol op de andere bocht. Ik voer hier wat verspreid en wacht het af. Na verloop van tijd verplaats ik de hengel van de "bocht in de zon" naar "de bocht in de wind". Weer verstrijkt er een flinke tijd.... De pen levert niks op. Dan...1 "Bzzzzzzzzz...." 10 minuten niks....dan weer die zoemer.......10 minuten niks. Er zit,volgens mij,vis rond te rommelen. Ik blijf scherp. Dan weer de zoem en een top die ik flink na zie bewegen! De waker is er al afgedonderd. Ik sta achter de hengel.... De lijn vliegt razendsnel strak en ik hef de hengel en geef een lichte tik. De karper knalt er vandoor! Yes!!!!!! Inmiddels is het al 12:40..... Ongeveer dezelfde grootte als de vorige karper maar dan wat meer op snelheid gebouwd. Dit beest kan er wat van zeg! Ik sta te genieten! Ik besluit me gehurkt in de slootkant te zetten. Zo ziet de karper mij minder snel en zal deze zich wat minder lam schrikken als hij dichter bij de kant komt. Het schepnet steek ik al in het water. Ik dril de karper gehurkt moe. Ik kan nu scheppen..De steel zakt wat weg..Ik pak de steel en ziet het net zelf in het water achterblijven!!! GVD!!!!!!! Geen spanning natuurlijk! Gelukkig is de karper moe want ik moet de hengel tussen de knieen klemmen en het net pakken en weer werkend maken! Het lukt. Ik krijg het net,door de armen wat te kantelen,weer een beetje op spanning. De vis laat zich weer scheppen. De vis ligt in het net maar dan valt de spanning van het net weer weg. Als ik niet oppas rolt de vis zo weer het water in. Sjongejongejonge..... Met veel gevloek krijg ik de vis op de kant. Ik wil natuurlijk niet door dit soort dingen schade aan de vis toebrengen maar hij mankeert niks. Oef,het is gelukt. En ja! Mijn 2e 70 plusser van vandaag!! 72 cm!! Wat een gaaf beest zeg!
Tweede vis.. Toch zit er iets dwars;ik heb ze niet met het pennetje gevangen ;-) Ik besluit na deze vangst te stoppen. Hoewel ik denk dat de activiteit nu terugkeert..... Om 14:00 zou ik thuis zijn... Mijn net stinkt,ik stink,mijn visspullen stinken...naar karper!!!! Tja,een verandering van tactiek en systeem kan zeker vis op de kant brengen! Pen vs. "Vast"lood: 0-2! Groet, Dale

donderdag 25 augustus 2011

De Bikkels


Na afgelopen dag met Hans Koeslag op pad te zijn geweest op zijn territorium,merkte Hans goed op dat wij nu officieel "De Bikkels" genoemd mogen worden. Een slopende dag was aanleiding tot deze benoeming.

3:00; de wekker gaat. Ik spring uit bed, maak eten klaar en doe alles in de bus voor de rit richting Hans. Ik heb er zin in! De rit van 1 uur en 25 minuten verloopt vlotjes en ik kom een kwartier voor de afgesproken tijd aan. Een bakkie koffie staat al gauw dampend voor mijn neus. Lekker! We babbelen wat en besluiten dan snel naar de stek te rijden. We stappen uit de auto en ik neem een teug frisse lucht. Nat gras en bos kan zo verschrikkelijk lekker ruiken....




We nemen de wandeling richting water en gaan dan ieder ons eigen weg. Ik maak een paar voerplekjes en Hans loopt direct door richting "De Brug der Zuchten". We houden elkaar op de hoogte over eventuele ontwikkelingen via de mobiele telefoon. Het blijft stil,heeeeeeeeeeeeeeel laaaaaaaaaaaaaaaaaang stil.... Ik loop wat af van stek naar stek. Het lijkt wel alsof er stilte voor de storm heerst. Ik zie vele bellenplakaatjes maar twijfel of dit allemaal van karper is. Ik zie ook brasem rondscharrelen. Tot overmaat van ramp stijgt het kwik ook nog eens snel,staat er geen wind en schijnt de zon volop. Niet goed!!


Amazing view!

Hans belt mij op over hoe de stand van zaken zijn. De pen heeft wat tikjes gehad maar meer ook niet. Hans heeft wat meer activiteit rond zijn stek gezien. Ik besluit mijn rondje af te maken en dan richting Hans te gaan. Ik stap het spoor over en ga dieper de polder in om daar mijn geluk te beproeven. Welgeteld 1 karper spot ik. De voerplekjes worden weer gemaakt en het grote wachten /zoeken begint weer. Op dit stuk staat wat meer wind en de stroming krijgt licht grip op de pen;er steekt nauwelijks een mm. van de rode tip boven het wateroppervlak uit. Opeens krijgt de pen een tik,ik zie de pen niet meer en zie de lijn lopen.... Ik sla een gat in de lucht en haak een flinke tak boven mijn hoofd. Die zijn sterk hoor! De 28/100e Shimano Technium wordt tot het uiterste getest en ik krijg de boel weer netjes terug. Toch maar een stuk draad verwijderen voor de zekerheid....
Ik loop de stekjes weer af. Niks,noppes,nada! De Brug der Zuchten wordt nu ook mijn doelwit. Ik zit aan de andere kant van de brug. Ik spot onder het lopen een stuk of 4 flinke karpers dicht bij de brug! Maar ze zijn niet aan het azen... Het leek er meer op dat ze een beetje aan het ravotten waren.Ik maak een paar voerplekjes rondom de ingang van de brug en neem plek. Opeens hoor ik een hoop gespetter galmen onder de brug. Ik dacht nog,zijn het die meerkoeten weer? Plots wordt ik gebeld door Hans. Wij hadden de afspraak gemaakt dat de eerstvolgende die belde een karper aan de haak zou hebben... Hans zat dus weer aan de andere kant van de brug. Ik hoor zijn stem onder de brug door galmen,hahaha! Hij heeft een oude bekende aan de haak! De karper zonder staart! Ik ben niet gaan kijken. Ik gruwel van dat soort mismaakte vissen. Kan er niks aan doen. Ben gewoon een schijtbak.... We vissen verder. Er gebeurt nagenoeg niks. Het is warm,ik zweet en de vis is niet actief. Hans is ondertussen naar een stekje gegaan die hem menig visje heeft opgeleverd. Ik loop nog wat oude voerplekjes af en besluit dan zijn kant op te gaan. Hij heeft toch nog een paar mooie Ruisers weten te vangen! Ook mooie vissen,maar geen partij voor de flinke karperstokken. Ik opper nog even om bij het gemaal te proberen. Niks........

Ok,even resumerend...begonnen met vissen rond 7:00 tot 16:00. Zo'n lange dag naar het pennetje turen,struinen,observeren,nadenken, gaat je niet in de koude kleren zitten. We zijn kapot.We hebben gebikkeld.

Een belangrijk punt is mij wel opgevallen in dat vochtige riet,wat over het water hangt en ik denk dat Hans "De Karperreus" daar wel iets mee gaat doen!

Wil ik nog 1 ding even over mijzelf kwijt.
Ik heb vandaag maar 2 foto's gemaakt. Mijn primaire doel is het vangen van karper waar of met wie ik ook vis. Als je keihard moet "werken" voor die ene vis en op het moment dat je een aanbeet krijgt en je bent dan net met je fototoestel bezig... Nee,dat is niet aan mij besteed. Als ik gevangen heb,dan pas maak ik veel foto's. Vissen op nummer 1. Vangen op nummer 2. Genieten op nummer 3. Hussel dit maar een beetje door elkaar.....

Hans,geweldig dat ik weer met en bij jou mocht vissen! Het is een fantastisch watertje en omgeving en prijs mijzelf zeer gelukkig dat ik hiervan af en toe mag proeven. Je bent altijd welkom bij mij!

Groet,
Dale

dinsdag 23 augustus 2011

Het is gelukt!





Een kort verslagje...

Ik keer weer terug op een nieuwe stek. De afgelopen 6 keer heb ik daar keihard geblankt. Dit water blijft mij aantrekken omdat ik gewoon weet en zie dat er karper zit. Telkens als ik hier aan kom lopen ontstaat er lichte paniek bij de watervogels. Een teken dat hier nagenoeg geen mens komt. Ik denk dat de vogels ook de karpers met hun paniek "aansteken". De rust keert gelukkig binnen een halfuur weer terug....
Ook begin ik nu door te krijgen op welke plekken de karper wat vaker zit dan op andere plekken en kan ik mij wat beter concentreren op die plekken,waar ik nu ook de voerstekken rond creer.


Stek waar de karper veel zit en waar ik de vis heb gevangen...

Er is leven genoeg in het water; Karper en grote Brasem draaien regelmatig in dit uitgestrekte water. Azen doen de brasems al,de karper nog niet. Na herhaaldelijk de voerstekjes afgelopen te hebben kom ik weer aan op de laatste voerstek. Regelmatig loopt er een boeggolf weg voor mijn voeten. Toch komt de vis telkens weer terug. Ik besluit om bijna plat op mijn rug te gaan liggen in het gras maar wel zo dat ik net het pennetje kan zien en toch nog goed kan aanslaan. De schemer zet in,de stilte die hier heerst is precies datgene wat ik zoek! Ik lig ongelooflijk te genieten! Ja,de pen steekt op en rommelt hortend en stotend rond. De karper heeft het aas in de bek en aast gewoon door met mijn aas in de bek. Nu,aanslaan! Karper! De hengel gaat rond...Ik houd de vis strak want er zijn nogal wat vervelende rietplukken in de buurt. De extra lange steel die ik voor het net heb aangeschaft komt nu meer dan ooit van pas met deze hoge wallekant. De karper ligt in het net; een hoog gebouwde schub van 59 cm. Yes! Het is gelukt! Hierna ga ik na een andere stek.




Monteer een breekstaafje aan de pen en zoek een andere rietpluk op. Hier schiet de pen nog eenmaal weg,ik sla mis... Om 22:00 besluit ik te stoppen. Zonder hoofdlampje hier door vissen is hoogst onverantwoord.Het is hier zo verschrikkelijk donker.


Zonsondergang..wat kan het leven van een visser mooi zijn...


Ik viste met de CJW flex 12m en de Spro BlackArc volgespoeld met mijn oude,vertrouwde Daiwa Infinity Duo. Heerlijk lijntje! Haakaas; gewoon 3 korrels zachte mais op de haak. Hoe simpel!!

Groet,
Dale

zondag 21 augustus 2011

Zoektocht naar nylon


In de loop der jaren heb ik verschillende nylonsoorten uitgetest. Telkens kwam er 1 nylonsoort terug. Daiwa Infinity Duo. Ik gebruik 23,5/100e op de 1,5 ponds hengels.

Toch probeer ik verschillende soorten nog steeds uit.
Nu zijn mijn molens volgespoeld met Gamakatsu G-Line. 28/100e voor de 1,75 ponder en G-Line Element Ice Blue 24/100e voor op de 1,25/1,5 ponder. De 28/100e doet het goed. Lekker soepel en heeft mijn vertrouwen tot nu toe. Maar die 24/100(Ice Blue) mag van mij zo de prullenbak in! Met mijn vorige ervaring(Dag van de missers en Giebels) ,waarbij de karper licht in het riet raakte, brak het draad vrij simpel. Ook gisteravond. 1 karper gevangen en de volgende duidelijke karperaanbeet bleef ik,zonder wat te voelen! met een wapperend lijntje staan! Draad was weer recht afgesneden. De karper die ik gevangen had was wat door de lichte rietplukken gerausd... Na controle bleek het draad nog goed. Niet dus! 2 keer verlies door riet.

Sufix Xcelon 25/100e...drama.Heerlijk soepel maar onbetrouwbaar met lichte obstakels in de buurt.
Shimano Technium 28/100e.. Lijkt mij zeer goed. Nagenoeg nog niet mee gevist. Erg stug.


Nylon


Dit heb ik met Daiwa nylon nog nooit meegemaakt. Waarom dan toch andere soorten uitproberen? Tja,dat hoort er allemaal een beetje bij.... Maar....de molens gaan nu toch weer vol gespoeld worden met Daiwa ;-)
Groet,
Dale

vrijdag 19 augustus 2011

Dag van de missers en Giebels


Gelukkig…ze bestaan nog. Mensen met wie je afspraken kunt maken.Zo’n mens is Hans Koeslag.
Hans en ik wilden graag weer eens samen pennen op vriend karper.Zo gezegd zo gedaan en de afspraak was snel gemaakt. Zaterdag de 18e van augustus ging het gebeuren; Hans kwam het weer eens bij mij proberen! Altijd leuk om met “De Karperreus” aan de slag te gaan!
Ik wilde in eerste instantie gaan vissen in nieuw water, maar aangezien ik in 4 sessies daar maar 2 aanbeten gehad heb(waarvan 2 dus karper,1 misser en 1 losser) besloot ik toch maar naar het vaste watertje te gaan. Ook hier is het de laatste weken niet makkelijk om de karper op de kant te krijgen maar ze zitten er vaak wel! Het is dus toch een beetje een gok….
Om 4:52 staat Hans op de stoep en doen we nog ff een bakkie voor we richting stek gaan. We keuvelen nog wat en besluiten na een minuutje of 20 richting water te rijden. De weersomstandigheden zijn kalm(nog) en ik heb er toch een goed gevoel over. Na een minuut of 20 zijn we gearriveerd op de stek. We bespreken de tactiek en gaan dan ieder ons “ding” doen. Hans laat zijn spullen nog in de auto en gaat voeren,ik neem direct mijn spullen mee en voer gaandeweg. Heel vaak zit de karper op bepaalde plekken en kan je binnen een halfuur al een aanbeet hebben. Ik wil dus geen tijd verliezen! Hans en ik hebben op een paar plekken onze voerplekjes vlak bij elkaar gemaakt. Allebei een kant van een rietkraag.


Hans.....

Zo zitten we toch nog regelmatig in de buurt van elkaar zonder elkaars stek te hoeven verstoren! Er wordt dan niet veel gepraat,immers, we vissen op karper! Rond een uur of acht besluit ik naar een volgende voerstek te lopen. Zo’n meter of 10/15 bij Hans vandaan. Hier staan van die grove,uit elkaarstaande rietplukken. Ik doop mijn pen in een open plekje en wacht af. Na een minuut of 5 zie ik op 3 verschillende plekken tussen het riet binnen 3 m2 rietplukken opzij geduwd worden! De pen krijgt tikken en gaat weer eens hortend en stotend onder. Ik geef een zwiep en sla vast op een karper. De vis schiet direct de rietplukken uit en zwemt naar de overkant. Normaal geen probleem…..Hier staan rietplukken die over het water hangen en wat losse stengeltjes her en der in het water. Ik krijg de vis moeilijk onder controle en de vis schiet langs de overkant terwijl het nylon op 1 punt blijft hangen….niet goed! Het voelt als een hele beste jongen of dame. Hans wil net gaan filmen en dan “pok” een droge knal en een wapperend stuk nylon…Gaan we weer!!!!! Dit nylon gebruik ik dus ook nooit meer! Ik baal wat en zie ondertussen met Hans dat de karpers er nog steeds zitten! Als een speer monteer ik de boel opnieuw. Helaas,net als ik het pennetje wil inleggen zijn ze vertrokken….. Daarna verdwijnen Hans en ik uit elkaars gezichtsveld voor een tijdje. Ik loop de voerplekken met korte sessies af. Niet meer dan een kwartier per stek. De vissen blijven hier zelden tot nooit op voerplekken hangen. Het is dan ook zeer belangrijk dat je continue de rietplukken in de gaten houdt en andere activiteiten van vriend karper.


Daar staat 'ie weer


Een zeer intensieve bezigheid kan ik je vertellen. De ogen blijven niet stil staan! Hans heeft ondertussen van aas gewisseld,een karper gelost en nu al een stuk of 3 giebels gevangen. Ik ben nog visloos. Rond een uur of 9:30 is het ook gedaan met de activiteit van de karpers. Ze zijn niet meer te spotten. Rond een uur of 11 komt er meer wind opzetten. Hans zit helemaal aan het begin van de sloot;een duiker waar de wind vol op staat te blazen. Ik blijf wat langer hangen bij “Het Hek” ,een stek die al menig visje heeft opgeleverd terwijl de rest van de sloot er “dood” bij ligt. Hier gebeurt lange tijd ook niks en ik besluit weer de andere voerstekjes af te lopen. De plekken die ik bevoerd heb liggen vol in de wind. Ik kom uiteindelijk bij een rietkammetje die het water in loopt. Bij deze plek krijg ik al het gevoel dat er wat te halen zou moeten vallen. De pen ligt in 1 keer goed en binnen een minuut loopt de pen heel traag onder…Ik sla aan…mis! Direct wordt de boel teruggeplaatst. Weer gaat de pen direct onder en nu sla ik vast! Het is karper,dat is duidelijk,maar de vis lost de haak in de rietplukken en het zaakje zit echt muur vast…. Ik trek weer het nylon stuk…… Ben nu dus 2 pennen en twee onderlijnen kwijt. Ik loop weer terug naar het hek en na de pen op verschillende plekjes geplaatst te hebben blijf ik nu op 1 plekje hangen. De pen verdwijnt na een half uur twijfelend onder en ik sla weer mis….. De pen gaat weer terug. Nu gaat de pen er meteen vandoor! Karper! En weer los…… Om gek van te worden……. Ondertussen zie ik Hans ,die aan komt lopen. We gaan er een eind aan breien.Hij vertelt me dat hij nog 2 keer heeft misgeslagen bij de duiker en ook nog eens "lekker" babbelde met wat toeschouwers. Ik vis nog een kwartiertje door terwijl ik met Hans nog lekker na zit te ouwenelen. Samen lopen we weer terug naar de auto’s en ondertussen begint het te regenen. We gaan nog eventjes onder de klep van zijn auto zitten en praten nog wat na over van alles na. Een mooi struin net van Amiaud Peche en een mooie nieuwe hengel van CJW trekken mijn aandacht,die in zijn auto liggen. We krijgen nog bezoek van 2 zelfverklaarde karpervissers die vroegen hoe de vangst was. Ik vertelde dat ze voor Giebel en Brasem op het goede adres zijn. Ze zijn op zoek naar nieuwe stekken…. Ach,het hoort er allemaal bij… Als klap op de vuurpijl krijg ik nog 2 schitterende pennen van Hans. Pennen voor het ondiepere werk. Fantastische dingetjes…..


We schudden elkaars hand en spreken af dat we elkaar weer snel zullen ontmoeten,maar dan op zijn domein. Ik heb daar nog een rekeningetje te vereffenen…
Hans,bedankt voor je gezelschap. Volgende keer gaan we weer eens een karper foppen!
Groet,
Dale

vrijdag 12 augustus 2011

Sessie met Rene Kleimeer




Gister stond er een sessie op het programma met Rene Kleimeer. Rene is een gepassioneerde visserman,die voornamelijk met nostalgisch materieel vist. Ik ken hem via het lichtervissenforum,waar ik overigens geen lid meer van ben.


Rene geconcentreerd aan het vissen

De weersberichten voor vanmiddag en vanavond zijn slecht maar toch zetten we door.
Rene is om 15:00 aanwezig en op het laatste moment besluit ik toch dat we naar "mijn" favoriete stek gaan. Daar staat een flinke bomenrij en zit je toch nog wat beschut en aangezien de wind flink aanwakkert...... Het belangrijkste wat we mee hebben is een regenpak. We vissen van 16:00 tot 21:00.



Geen enkel teken van karper gezien enkel maar tikjes op de pen van klein spul. Zo rond een uur of 18:00 begint het te regen....aan 1 stuk door.... We zetten door....het wordt steeds donkerder. Wat een trieste aanblik zeg. Deze omstandigheden voelen zelfs deprimerend aan....Duister,droevig....Ik zie een dode karper op de kant liggen van een cm.of 70. De laatste tijd zie ik zowiezo meer dode vis hier dan ooit; Zeelt,grote brasem,karper. Het valt wel een beetje op nu....

Het is 21:00; Na wat gekeuveld te hebben met Rene,besluiten we te stoppen.Dit wordt 'm niet meer....

Groet,
Dale

woensdag 3 augustus 2011

Verslagje met foto's



Daags nadat ik contact had via de mail met een visser,waarin ik had gezegd dat ik nagenoeg niet met zacht aas vis,besluit ik een watertje te kiezen waar ik nagenoeg alleen met zacht aas vis.
dinsdagochtend zijn de plannen snel gemaakt om in de avond lekker te gaan vissen. Het is ongeveer 2 weken geleden dat ik voor het laatst gevist heb. Andere verplichtingen voerden de boventoon en eerlijk gezegd was dat ook helemaal niet erg. Het was bar slecht gesteld met mijn visserij. Het werd een koortsachtige zoektocht met vele tegenvallende resultaten. Het was ook tijd om eventjes gas terug te nemen,weer even adem te halen.
Ik ga naar een poldertje op 10 minuutjes rijden. Hier vang ik de karpers vaak aan mais uit blik. Ik heb nu 2 blikken mais met 2 blikken kattenvoer vermengd;een grote kledderboel. Nog nooit heb ik karper op het kattenvoer gevangen. Toch blijf ik het hier proberen. Het kattenvoer blijft toch vertrouwen houden. De stank die het verspreidt moet gewoon een keer resultaat opleveren!
De 1,25/ 1,5 ponder van CJW met de Spro Black Arc volgespoeld met 24/100e nylon moet voldoende zijn in dit overwegend schone water. Ik laat de onderlijn dit keer thuis en knoop er een Owner haakje maat 6 aan. Het aas is 1 maiskorrel en een kattebrok uit het blik. Het is drukkend warm en al snel loopt het zweet uit elke porie van mijn lijf. Er is veel,heel veel activiteit. Vooral op de stukken waar ik nooit vis vanwege autoverkeer,weelderige oeverbegroeing of weilanden die tot de oever vol staan met kolen of andere verbouwing. Bij aankomst zie ik meteen dat een stuk sloot bereikbaar is geworden doordat het weiland kompleet omgeploegd is en nu alleen nog bestaat uit een dikke,harde laag klei.



Laten hier nou altijd de karpers tegen de kanten aan slobberen…. Nu ook! Ik besluit eerst wat duikers te gaan bevissen. Ik maak nu voor de verandering geen voerplekken maar ga uitsluitend op zicht te werk. Ik stap een stevig stuk door naar een kom waarvan de duiker nu niet meer te zien is door veel riet. Er ligt hier ook veel van dat stuifspul op het water.



Met elke foute worp moet je je lijn schoonmaken voordat je opnieuw inwerpt. De boeggolven die uit het riet komen geven me veel hoop en de pen wordt recht tegen de rietplukken geworpen. Al snel geeft de pen leven aan maar wat mij irriteert is dat met elke tik die de pen krijgt of verschoven wordt hij meteen een cm. of 3 hoger blijft staan. Nadat dit een aantal maal is voorgekomen besluit ik de pen te verwisselen. De andere pen blijft wel netjes staan. Ligt dus waarschijnlijk toch aan het draaggewicht/evenwicht van de pen. Hij moet wel in balans blijven! De pen steekt nog maar 2 mm. Boven het wateroppervlak uit en gelukkig heb ik er 2 volgwakertjes boven zitten. Er schuiven wat bellen tegen de pen aan en deze is niet meer te zien. Zie hier ook het nut van de volgwakertjes….. Ze schuiven weg! De aanslag volgt en ik tik vast op een giebel van zo’n 30 cm. Direct loop ik terug naar een flinke rietkraag en onderweg loopt er toch een flinke boeggolf weg van de overkant… Ik vang op verschillende plekken tegen de rietkant aan de overkant giebel. Binnen een uur heb ik 4 giebels op de kant gekregen. Ik besluit terug te lopen naar het weiland en pak ook meteen wat witbrood uit mijn bus. Die slobberende karpers moeten toch te vangen zijn! Onder het lopen hoor ik ineens een “PLOK”. Alsof er een pingpongbal keihard geshmasht wordt op het speelveld! Ik kijk naar het water en zie boeggolven vanuit de kant komen. Een karper schuimt de oever af die bestaat uit een houten beschoeing en het lijkt wel alsof de vis zich vacuum zuigt aan het hout. Ik maak een omtrekkende beweging om de vis vanaf de andere zijde te bevissen. Ik verwacht dat de vis deze kant op zal komen. Ook hier is het probleem een hoog,kort dijkje. Als ik bovenop de dijk loop dan ziet de vis mij onherroepelijk. Ik loop aan de overkant van de weg en loop een flink stuk voorbij de karper. Dan sluip ik de kant in en zit ik direct aan het water. De vis kan mij net niet zien. Ik zie de kringen uit de kant komen en werp mijn pennetje(want een vlok heb ik nog niet bij me!) met kattenvoer een stukje van de golven af. Na een minuut zeilt de pen weg! Ik tik vast op een……blankvoorn……. Wat een teleurstelling. Ik loop door naar de bus en pak mijn witbrood. Ik zie de karpers bij elke rietpluk smakken en zuigen. Ik loop over het dammetje en blijf een meter of 20 van de oever. Wat een spanning maakt zich van mij meester! Ik sluip naar de eerste de beste rietpluk die ik zie schudden en doe een vlok aan de haak. De karper is flink aan het huishouden en ik deponeer de vlok direct naast de vis. Er gebeurt niets. Dan doe ik er een korst aan. De korst gaat te water en nagenoeg direct vlucht de vis weg…. Wordt hem dus ook niet. Bij elke rietpluk zie ik activiteit. Ik loop door naar een soort van inhammetje in de oever waar wat jonge waterlelies groeien. Ik doop de pen strak tegen de bladertjes en strooi 1 voor 1 wat maïskorreltjes rond de pen tezamen met wat kattenvoer. Ik open mijn vistas en haal de thermosfles gevuld met koffie eruit. Ik wil koffie intappen en in mijn ooghoek zie ik de pen een lome tik krijgen! Ik laat de thermos uit mijn hand vallen en ik zie de pen nog een tik krijgen en verdwijnen.Ik haal uit en tik vast op een karper! De vis zwemt weg en dan….los…… Toch niet weer zo’n dag he! GVD!!!!!!!! Ik begin langzamerhand door te draaien….. Ik zet het van me af en loop door naar een volgende rietpluk die heen en weer schudt. De pen wordt weer met uiterste precisie en voorzichtigheid op de plek gedeponeerd met heel weinig uitstaande lijn.



Ja! Daar waggelt de pen weer en zeilt weer mooi weg. Ik sla aan en voel een massief gewicht aan de andere kant van de lijn…voor eventjes….de boel schiet weer los…… Ik sta te tollen op mijn benen……. en overweeg mijn hengel in tween te breken. Gelukkig kan ik nog net mijn koppie er bij houden….



Na deze incidenten krijg ik een behoorlijk spanningsgevoel op de darmen. Ik moet,nu! De eerste aanvalsgolf weet ik te pareren,voor een halfuurtje. Daarna moet ik toch echt naar huis. Net nu de beste uurtjes aanbreken. Kan wel janken. Ik loop/schuifel naar mijn bus. Ik praat in mijn hoofd tegen mezelf;” Voor straf ,had je die vissen maar moeten haken,sukkel…..” Ik kom aan bij de bus en ga direct op mijn stoel zitten. Dan kalmeert de boel wellicht wel eventjes…..niet dus. Ik wil mijn spullen inpakken maar dat redt ik niet eens meer. Ik grijp een Deen tas en vlucht de gereedschapsruimte van de bus in.Tussen de kruiwagen en de trilplaat is nog wel wat ruimte… Deuren dicht,pleepapier mee… Het is gelukt…. Ik voel me opgelucht!!! En,ik kan weer verder!!! Het gevoel dat het hier moet gaan lukken vanavond blijft hoog aanwezig. Ik tuig de boel weer op en loop de schemering tegemoet. Ik banjer weer het verdorde weiland op en loop richting wat nieuwe plekjes. Al snel zie ik aasbellen en schuddend riet….. De pen wordt beaasd met mais en kattenvoer. Het gaat snel…3 plekken rond mijn pen met aasbellen en schuddend riet. Een flauwe boeggolf die van wat dieper komt…..de pen draait flauw een rondje en komt dan 4 cm. omhoog en blijft staan! Dan schuift de pen weg en tik ik vast op karper! Yes!!!!! Gehaakt en wel! Ik moet wel aan de bak. Er staat hier best veel riet in de kant en ik moet meelopen om draadbreuk te voorkomen. Toch weet de vis zich in de eigen kant rond een tros riet te zwemmen. Ik ben er snel bij en plots schiet de lijn weer los. Pffffffff,het had zo kunnen gebeuren…. De karper heeft hierbij de meeste kracht verspeeld en na wat heen en weer zwemmen kan ik de vis op de onthaakmat leggen. Ik ben door het dolle! Een emotionele lading komt vrij in mijn hoofd en schreeuw in de schemer “YES!!!!!!” Dit knolletje van 59 cm. zorgt ervoor dat ik alle ellende in een klap vergeten ben. Het is een mooie,gaat meer richting het “verwilderde” type. Een knappe foto krijg ik niet voor elkaar;ik sta te trillen op mijn benen….



Het is lang geleden dat ik mij zo trots voelde met een vangst,hoe groot of klein ook. Het is me toch gelukt! Het is ook lang geleden dat ik hier een vis heb gehaakt…. Moe,stijf en gebroken keer ik huiswaarts. Dit doet me goed!! Stinkend van het kattenvoer kom ik thuis….




Groet,
Dale

dinsdag 2 augustus 2011

We hebben er weer een..

Ik heb er weer 1 gevangen,maar het verhaal erachter is nog veel boeiender....
Wederom dieptepunten,hoogtepunten en hoge nood in open gebied... Ik moet zelf al hardop lachen als ik eraan terug denk....

Morgen compleet verslag,
Groet,Dale(die nog flink aan het bijkomen is!)

zaterdag 16 juli 2011

Eindelijk weer karper op de kant

Na 4 keer achter elkaar het kanaal bevist te hebben,zonder resultaat,besluit ik het weer eens op mijn favoriete water te proberen.

De wekker gaat wederom om 3:00 en ik besluit toch tot een uur of 8 in het kanaal te vissen.Ik besluit hier als haakaas een pop-up boile van 20mm te gebruiken. Gewoon,om te proberen.Als voer gebruik ik particles die al weken in een emmer opgesloten zitten. Het meurt als een gek.... Om 4:30 ligt de pen in het kanaal. Ik kan de pen nauwelijks zien en focus me wat meer op mijn top. Het draad staat redelijk gespannen. Ik zie een fuut met 3 jongen en blijf een seconde of 15 kijken naar de mooie beestjes. Ik kijk weer richting pen en constateer toch dat 'ie weg is! Als ik wil aanslaan komt de pen juist weer boven...SHIT!!!! Verder gebeurt er niets meer hier en ik zorg dat ik net voor achten op de andere stek ben. Het is doodstil hier...heerlijk.Bewolking,een licht stroming en wat lichte regen. Ik kan van dit soort omstandigheden echt genieten. Het zorgt ervoor dat je zelf ook nog rustiger langs de oever(lees:paar meter van de oever)loopt dan normaal. Het is drukkend warm. Ik maak 4 voerstekken en zet de hengel in elkaar. Bij het in elkaar zetten van het schepnet kom ik erachter dat ik het spreiderblok op de andere steel heb laten zitten,die nog in de bus ligt.....Ach,we maken een wandeling terug en zo kan het voer zijn werk doen. Als ik terugkom zie ik al wat beweging in het riet. De pen wordt wat verder gedropt en langzaam trek ik het zaakje dicht onder de kant. Zo strekt de boel zich mooi onderwater. Toch probeer ik een ander onderlijntje weer uit.Een line aligner. Theoretisch moet het draaigedrag van de haak beter zijn bij het vastlood vissen. Of het met de pen wat uitmaakt? Je slaat dan natuurlijk wel zelf aan dus ben ik daar nog niet zo zeker van. Toen ik de onderlijn gister thuis uittestte waren de draai eigenschappen goed te noemen. Opletten!! De pen krijgt tikjes door onderwaterleven. Ik kan met zekerheid stellen dat het karper is. Het riet wordt steeds meer en vaker opzij gedrukt. Het voer heeft zijn werk gedaan...
De pen wordt wat verplaatst en ik moet bijna liggen om de pen door wat rietplukken nog te kunnen zien. Ik zit/lig in een onmogelijke positie en zie de pen traag wegzakken...Slaan!!! en hangen!! Deze karper is van een diesel locomotief kaliber met de snelheid van een TGV. Wat gaat dat beest er vandoor zeg! De karper neemt een ongewone vluchtweg en ik moet eigenlijk een hek overspringen om zo mee te kunnen rennen en de hengel hoog te houden. Maar ik ben te laat...De karper ragt door rietplukken en het nylon loopt in een ongewone hoek naar de karper. Ik voel het schokken..daarna de terugverende hengel.... Ik baal weer eens en haal de boel binnen. In het oogje van de pen zitten resten rietplukken opgehoopt... Ik check de boel en ga daarna de andere voerstekken af. Hier gebeurt nagenoeg niets. Ik besluit mij te concentreren op de t-splitsing waar ik de karper gelost heb. Ik maak hier nog wat extra voerplekken bij vanwege regelmatige activiteit van vriend karper. Tot 2 maal toe scheert er een zwaluw rakelings langs mijn hoofd... Na een poosje hier rondgehangen te hebben,ga ik het op een extra aangemaakt voerplekje proberen. Ik heb 2 tijgernoten en een harde maiskorrel op de hair. De pen wordt strak tegen wat rietplukken geplaatst en binnen een minuut schiet de pen weg. Ik sla aan en weer hangt er een karper aan! Een kleine,maar wel lekker fel en laat de slip lekker ratelen. De karper capituleert snel en ik trek de vis naar de kant en dan schiet de haak weer los!!! Jeeeeeeeeeeeeeeezus! Wat is er toch allemaal aan de hand?? Ik vang een giebel en een enorme brasem.De haak zat keurig in de onderlip.... Nouja,ik besluit de dag door nog een uur of 2 bij het hek te blijven. Er is weinig leven meer maar dat kan zeer misleidend zijn! Om 13:00 wil ik stoppen. Op het moment dat ik de hengel wil pakken schiet de pen onder! Ik haak weer karper! Ook weer een beste zeg! Ik moet weer over het hek klauteren en mee sprinten om de karper uit het riet te houden.Machtig! En hij blijft hangen ook! Niet al te lang duurt de dril en er ligt een prachtige polderschub van 74 cm.op de onthaakmat. Wat ben ik blij! Helaas wilde de karper de staartwortel niet strekken en trok de boel elke keer krom. Dus helaas geen mooie foto....


Heerlijk vissie...


Ja,toch heeft deze vangst me weer goed gedaan. En ja,die lossers blijven ook maar in mijn kop rondspoken. In het vroege voorjaar wist en weet ik wel elke aanbeet te verzilveren. In ieder geval weer karper op de kant...na weken!!!!

Groet,
Dale

donderdag 14 juli 2011

Badkuip....

Badkuip....
een niet te vergeten vriend. Niet zelden gooi ik mijn onderlijnen met aas in de gevulde badkuip. Niet zelden bekijk ik de reactie van aas en lijn op kunstmatig gecreerde golfslag. Ik test de pop-upjes uit..... Ik test vaak het "werpen" van het tuigje uit in de badkuip. Ik kijk hoe de boel op de bodem neer dwarrelt. Ik zie in het heldere water hoe de haak ligt/staat. Hoe het lood zich gedraagt.... Ik kijk hoe het aas langzaam of snel oplost. Eigenlijk kan je bijna niet zonder testbak.... Je weet dat als je gaat vissen,alles aan de aaspresentatie hebt gedaan. Het ziet er goed uit en anders maak je aanpassingen.... Ik zie ook dat een nieuwe onderlijn,na herhaaldelijk de hand door het water te knallen,zich weer strekt over de bodem. Ik stop mijn neus in het water,gewoon,om er achter te komen of ik het aas ruik.....

Wat is vissen toch leuk!!

Groet,
Dale

p.s

Natuurlijk kan je het aas niet ruiken in het water. Het is meer proeven...of een vleugje van het water binnen krijgen...

zaterdag 9 juli 2011

Kanjerkarper voor Dale? Dacht het niet!


De rietkant aan de rechterzijde...daar zitten ze!

Kanjer karper voor Dale? Dacht het ff niet!!
Begin van de week zijn de plannen al snel gemaakt. Ik wil weer eens op het kanaal vissen.
De weersberichten voor zaterdag zijn niet al te best en met diverse negatieve ervaringen in de polder met dit weer, wordt het kanaal een blijvende keuze.Het kanaal heeft een mysterieuze aantrekkingskracht op mij. Het is lekker diep en groot. Toch zijn er een aantal mooie stekken. 2 seizoenen geleden heb ik hier mijn recordkarper verloren door lijnbreuk. In de daarop volgende 2 weken wist ik welliswaar 4 karpers daar te vangen maar geen enkele daarvan had de proportie van de verloren karper. Na die 2 weken was ik de karpers daar volledig kwijt en keerde ik terug naar de ondiepe polderwateren.
Om 4:00 gaat het wekkertje. Binnen een uur ben ik vertrokken en met 5 minuutjes rijden ben ik bij het kanaal. Ik maak 3 voerplekken met gebroken Robin red boilies,vermengd met allerhande particles.


Voertje...


Als haakaas gebruik ik een halve boilie en 2 harde maiskorrels.Gisteravond een nieuw onderlijntje geknoopt met een ander formaat en andere soort haak,met desastreuze gevolgen zou later blijken….
Ik begin op de eerste stek. Een stalen damwand waar de wind vol op staat. Na een uur zonder leven struin ik door naar de 2e stek. Een stek aan de andere kant van het viaduct.


Andere kant van de brug..

Hier drop ik het pennetje strak tegen de houten schoeiing. Aan deze kant van het viaduct zie ik ook verschrikkelijk veel leven! Allemaal vis aan de oppervlakte,aasbellen en 25 meter bij mij vandaan springt een karper van 80 cm. of meer ,tot 2 keer toe in vol ornaat uit het water. Ik krijg vertrouwen! De karper sprong op een lang,recht stuk,dicht aan de kant. Ik besluit 2 voerstekken extra te maken op de plek waar ik de karper zag en nog op een ander stekje. De 2e stek levert na een uur vissen nog niks op en ga door naar de 2 nieuwe stekken. De pen ligt een meter uit de kant en ik kan hem nog net zien tussen de rietplukken door. Al gauw registreert de pen activiteit bij het aas en na 3 lome tikken gaat de pen langzaam onder. Dit is een typische karperaanbeet hier. Ik wacht tot de volgwakers mee gaan en tik vast. Ik dacht echt dat ik vast zat maar er komt beweging in het gevaarte! De karper zwemt heel rustig weg en ik kan er niks tegen doen. Wat een massief gewicht zeg! Op het moment dat de hengel zich schitterend krom buigt en de slip wil gaan tikken veert de hele boel terug! Ik zak door de grond….. Even spookt het nieuwe haakje door mijn hoofd en het misschien te zacht aangeslagen hebben als reden……. Verder gaan,Dale! Maar,shit zeg! Dit was wederom een hele beste karper en ik tril nog na als een rietje….
Ik ga terug naar de houten schoeiing. Binnen 10 minuten hetzelfde verhaal. 3 lome tikken en daarna zakt de pen heel stilletjes weg. Ik sla aan en weer karper! Yes! Roep ik nog. En dan….,ditmaal wederom een gevaarte,neemt het bakbeest een run en schiet de boel weer los! Ik krijg de haak met wat waterplanten eraan terug… Ik hoef jullie niet te vertellen wat er in dit stille gebied door de lucht galmde! Het zweet breekt me uit en ik voel me echt niet goed worden. Verslagen neem ik een bak koffie en rook een peuk… Daarna gaat mijn oude ,vertrouwde onderlijn weer aan het nylon. Waarom wilde ik juist nu een andere onderlijn met andere haak proberen? Waarom niet gewoon de oude vertrouwde blijven gebruiken?? Een vraag die ik mezelf stelde en waar ik tevens geen antwoord op had.
Hierna is het over en uit met de pret. De karper is weg en de brasem heeft het kanaal nu volledig onder controle. Ik vis tot 13:00 door en vang 5 van die slijmjurken.
Elke keer als ik hier in het kanaal vis en ik heb een grote karper aan de haak dan gaat er iets mis. Ik snap er echt niets van. Het lijkt alsof het niet zo mag zijn. Het zijn ook dure verliezen; de karper kan zomaar weken weg zijn. Iets anders om over na te denken is het filteren van die brasems,want als die beesten op dreef zijn dan krijgt de karper geen kans meer. Combinatie van particles voeren samen met een paar flinke bollen misschien? Ik ga het gewoon uitproberen.

Het kanaal;echt een verhaal apart…...

Groet,
Dale

maandag 4 juli 2011

Te koop+enkele foto's





In de verkoop;

1x Fairplay Winston Medium 2000/1,5 pond. 2 seizoenen oud en in onberispelijke staat.Vaste molenhouder.
1x Fairplay Winston 1,75 ponder. Zelfde uitvoering als bovenstaande maar geen Cobold.
losse reelringen. In gebruikte maar goede staat.

2x Shakespaere Ambidex 2430. Onberispelijke staat
1x Fin Nor Ahab 8. Nieuwstaat.
1x Penn 450ssg
1x Flinke (vis) rug-, en kleine schoudertas.Rugtas Prologic en schoudertas van Spro.

Foudraal met 2 ultimate 2,5 ponds,3,60m hengels en 2 cormoran freerunners.
Reden van verkoop; Ik heb nog andere wensen ;-)

Foto's op aanvraag en reacties uitsluitend per email!!

Prijs; N.o.t.k

Groet,
Dale